„Átalakítják” a fogyatékkal élő diákok életét a szaléziak Kambodzsában

Megszentelt élet – 2017. március 18., szombat | 20:00

A Don Bosco Kep, a szaléziak vezette szakképző központ Kambodzsa déli részén 2013-ban nyitotta meg kapuit a fogyatékkal élő diákok előtt. Ma modellként szolgál az ország oktatási rendszere számára, mivel az ország első olyan kampusza lett, ahol a mozgássérültek teljesen egyedül közlekedhetnek.


„Ez nem egy iskola a fogyatékkal élők számára. Ez egy olyan iskola, ahol a fogyatékkal élő diákok teljes mértékben integrálódhatnak” – mondja Albeiro Rodas Samnang atya, a Don Bosco Kep igazgatója. Ezek a lehetőségek különösen fontosak Kambodzsában, ahol Albeiro atya szerint „a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok a társadalom perifériára szorultak: gyakran beszorulnak az otthonaikba, nem tudnak részt venni az iskolai oktatásban és ki vannak zárva a munkaerőpiacról”.

Tudjuk, hogy a szegénységben élő fiatalok számára nagy kihívást jelent hozzájutni az oktatási lehetőségekhez, amelyek biztosítják a szükséges készségeket, hogy stabil és produktív életet tudjanak élni – teszi hozzá Mark Hyde, a Szalézi Missziós Hivatal igazgatója. – A szegény és fogyatékkal élő fiatalok számára ezek a kihívások különösen súlyosak. A megfelelő infrastruktúra hiánya, a helytelenül képzett oktatók és egyéb tényezők összejátszanak ezen fiúk és lányok ellen, fizikai és társadalmi korlátokat képezve előttük, ellehetetlenítve a részvételüket az oktatásban. Ez viszont összefügg a munkanélküliséggel, így a szegénység és a rossz egészségi állapot népbetegséggé válik.

A szalézi misszionáriusok és a Don Bosco Kep munkatársai elhatározták, hogy mindezt megváltoztatják. Az, hogy szívesen látják a fogyatékkal élő diákokat a kampuszon, nagyon jelentős első lépés volt az egyenlő versenyfeltételek megteremtéséhez, de nem elegendő. A kerekesszékhez kötött diákok gyakran függnek társaiktól, akik beviszik őket a tantermekbe és a kollégiumi szobáikba, ha azok az emeleten találhatók. „Tehernek éreztem magam” –mondja Anh, akinek gyermekkori betegségéből kifolyólag korlátozott a mozgása. „Ez érzékenyen érinti az ember önbecsülését” – teszi hozzá.

2017 januárjában ünnepélyesen elindították az „Átalakítjuk a fogyatékkal élő diákok életét” projektet, amely az USAID-ASHA és a Szalézi Missziók közös finanszírozásával jött létre. A projekt keretében felvonókat telepítettek a főépületben, valamint rámpákat és egyéb módosításokat tettek, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy a közösségi terek és a kollégium teljes mértékben hozzáférhető legyen minden diák és tanár számára. Ennek eredményeként Anh – és a többi fogyatékkal élő diák – már képes egyedül iskolába járni és önálló életet élni.


A kambodzsai társadalom kötelessége, hogy integrálja a fogyatékkal élőket, hogy ők is hozzáférhessenek a nyilvános helyekhez, iskolákhoz és gyárakhoz, valamint az állampolgárokat rávezessék a fogyatékkal élő emberek elfogadására – mondta Albeiro atya.

A Don Bosco Kep szakképző központban Kompot és Takaew körzetek vidéki közösségeiből érkező elszegényedett fiatalokat oktatnak műszaki területen, emellett tanfolyamokat kínálnak nekik többek közt tömegtájékoztatás és újságírás, háztartás, szabászat, elektroműszerészet, információs technológia, mezőgazdaság, konyhai tanulmányok, vendéglátás, művészeti kommunikáció területén.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria