Ferenc pápa: Az evangélium újdonság – ne féljetek a változásoktól az egyházban

Ferenc pápa – 2014. szeptember 5., péntek | 16:34

Szeptember 5-én, pénteken reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén Ferenc pápa hangsúlyozta: a keresztények ne legyenek a kisebb törvények rabszolgái, hanem nyissák ki szívüket a szeretet új parancsolatának. A Vatikáni Rádió tájékoztat.


Az írástudók nehéz helyzetbe akarták hozni Jézust, amikor megkérdezték, hogy tanítványai miért nem böjtölnek. Az Úr azonban nem esik bele a csapdába, hanem válaszában ünnepségekről és újdonságokról beszél – indult ki a napi evangéliumi szakaszból (Lk 5,33–39) Ferenc pápa, és rámutatott azokra az újdonságokra, amelyeket Jézus hozott el nekünk. Az Ú arra buzdít, hogy az új bort új tömlőkbe töltsük.

„Új bort az új tömlőbe”, ez az evangélium újdonsága. Mit hoz számunkra az evangélium? – tette fel a kérdést a Szentatya. – Örömet és újdonságot. Ezek a törvénytudók be voltak zárva parancsolataikba, előírásaikba. Szent Pál rájuk utalva megállapítja, hogy Jézus eljövetele előtt mindnyájan a törvény rabjai voltunk. Ezek a törvények nem voltak rosszak, de úgy őrizték az embereket, mint foglyokat, a hit eljövetelére várva. Ezt a hitet maga Jézus nyilatkoztatta ki.

A nép Mózes törvényét követte, és később azokat az apróbb szokásokat és törvényeket, amelyeket a törvénytudók foglaltak rendszerbe. A törvény védte őket, de mint foglyokat! Ők pedig várták a szabadságot, azt a végleges szabadságot, amelyet Isten adott meg népének Fia által. Az evangélium újdonsága tehát ez: felszabadultunk a törvény alól – mutatott rá a pápa.

Valaki azonban feltehetné a kérdést: De Atyám, a keresztényeknek nincs törvényük? De van! Jézus mondta: „Nem azért jöttem, hogy megszüntessem [a törvényt], hanem hogy tökéletessé tegyem”. A törvény beteljesítése például a nyolc boldogság, a szeretet törvénye, a teljes, totális szereteté, mint ahogyan Jézus szeretett minket. Amikor Jézus szemrehányást tesz ezeknek az írástudóknak, akkor azt veti a szemükre, hogy nem védelmezték meg a népet a törvénnyel, hanem sok kis előírással rabszolgává tették. Megmondták az embereknek, hogy mit tegyenek, a nélkül a szabadság nélkül, amelyet Jézus hozott el nekünk az új törvénnyel, amelyet vérével szentesített – tette hozzá a Szentatya.

Majd így folytatta: Ez az evangélium újdonsága, ez az ünnep, az öröm és a szabadság. Ez az a megváltás, amelyet az egész nép várt, miközben a törvény rabságban tartotta. Jézus ezt akarja nekünk mondani: újdonságot az újdonságnak; új bort az új tömlőkbe. Ne féljetek megváltoztatni a dolgokat az evangélium törvénye szerint!

Pál helyesen tesz különbséget a törvény és a hit gyermekei között. Új bornak új tömlőt. Az egyház ezért kéri mindannyiunktól, hogy változzunk meg – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Azt kéri tőlünk, hogy tegyük félre a veszendő struktúrákat: nincs rájuk szükség! Vegyünk új tömlőket, az evangéliumi tömlőket.

Nem érthetjük meg például ezeknek a törvénytudóknak, ezeknek a farizeus teológusoknak a mentalitását: nem érthetjük meg őket az evangélium lelkületével. Két különböző dologról van szó. Az evangéliumnak másmilyen a stílusa, olyan, ami elvezet a törvény tökéletességéhez. Igen, de új módon: új bor, új tömlőkben – zárta péntek reggeli homíliáját a pápa.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria