„Az igazán nemes művészet építi az embert” – Kezdetét vette az Ars Sacra Fesztivál

Kultúra – 2016. szeptember 16., péntek | 18:44

Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket az idén immár tizedik alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál, melynek ünnepélyes megnyitója a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében volt szeptember 16-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A városmisszió lelkületét követve civil kezdeményezésként a budapesti rendezvények mellett évek óta vidéki, illetve idén már külföldi helyszíneken is megrendezett fesztivál mára sokak által várt és látogatott eseménnyé nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának tagjai, együttműködve a Kulturális Örökség Napjai szervezőivel, összehangolták a programok sorát, hogy egymást támogassák, erősítsék. Emellett a fesztivál keretében – a hagyományoknak megfelelően – minden év szeptemberének harmadik szombatján megkérik a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, színes kulturális programokkal várva az érdeklődőket. Ezen alkalmakkor bemutatják a templomok építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szerveznek. Mindenki érdeklődésének megfelelően betekintést nyerhet egy-egy plébánia életébe, megismerheti a templomok, bazilikák, székesegyházak történetét.

Bár az Ars Sacra Fesztivál minden programja ingyenes, a nagy érdeklődésre való tekintettel több eseményre is regisztrálni kell. Ilyen például a Várkert Bazárban elhangzó „In memoriam ’56” című koncert, melyet az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendeznek meg. A jubileumi hangversenyen felcsendül többek között Haydn F-moll szimfóniája, Liszt Funérailles című alkotása és Nógrádi Péter Magyar requiemje is.

Idén első alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Filmfesztivált, melyre 106 alkotás érkezett. Ez olyan nagy szám, hogy a rendezvény során csak egy válogatás lesz megtekinthető, a többit filmklub keretében láthatják majd az érdeklődők.


Az Ars Sacra (’Szent Művészet’) Fesztivál ünnepélyes megnyitóján részt vett Erdő Péter bíboros mellett Mádl Dalma asszony, a történelmi egyházak, a kormány képviselői és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő is. A múzeumok értékteremtő, értéket őrző, kultúrát terjesztő feladatáról szólt köszöntőbeszédében Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója. Kiemelte, Európa több ezer éves zsidó-keresztény kultúrájának őrzője, továbbadója és terjesztője a múzeum. A főigazgató hozzátette, a múzeumnak azonban nemcsak az emlékeket kell őriznie, hanem újra és újra meg kell tanítania az embereket a hagyományok friss megélésére. Azt is kiemelte, hogy a szakrális művészeteket szinte emlékezet előtti idők óta ismeri az emberiség.


Szász Jenő köszöntője elején Jakab Antal erdélyi püspököt idézte, aki azt mondta, hogy a hit és a kulturális örökség kapcsolata olyan erős, mint az emberben a testé és a léleké. Örömének adott hangot, hogy az Ars Sacra Fesztivál, immár átlépve az anyaország határait, a szomszédos magyarlakta területeken is megerősíti keresztény gyökereinket, kultúránkat.

Megnyitóbeszédében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évében nyithatja meg a szakrális művészetek rendezvénysorozatát. Mint mondta, különös esztendő az idei többek közt azért is, mert alkalmunk van eszmélődni a művészetek és az irgalmasság kapcsolatáról. Ha a bibliai örökséget és az egyház hagyományát vallatjuk, az irgalmasság cselekedetei között találunk olyanokat, hogy szomorúakat vigasztalni, tudatlanokat tanítani, tanácstalanoknak jótanácsot adni, tévelygőket helyreigazítani, élőkért és holtakért imádkozni. Hozzátette: az igazán nemes művészet szavakkal vagy szavak nélkül tanítja, építi az embert. Képes arra, hogy akár fogalmi meghatározások nélkül is erősítsen és vigasztaljon. A nemes művészet, a szakrális művészet felragyogtatja a látható világban és a látható világ felett jelen lévő isteni valóságot, amely értelmet, célt, értéket ad az életünknek – fogalmazott Erdő Péter.

A megnyitón Szabó T. Anna és Lackfi János olvasott fel verseiből, írásaiból, és fellépett az Anima Musicae Kamarazenekar.

A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, világi fővédnöke pedig Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A programokról részletesen a fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Szöveg és fotó: Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria