„Az Isten-ismeret világosságára van szüksége mindenkinek” – Adventi gyertyagyújtás Debrecenben

Hazai – 2017. december 6., szerda | 9:36

Négy egyház püspöke, hívek, a város lakói, városi és országos tisztviselők jelenlétében gyújtották meg december 3-án este az adventi koszorú első – a görögkatolikusnál a harmadik – gyertyáját Debrecen főterén, a református nagytemplom előtt felállított karácsonyfánál.

„Immár évtizedes hagyomány, hogy az adventi vasárnapokon egyházi és világi vezetők, debreceniek és idelátogatók együtt vagyunk és teszünk hitet a kereszténység legszebb ünnepe, a karácsony mellett” – mondta az ünnepi esemény kezdetén Papp László, Debrecen polgármestere.

Az adventi időszakban idén több mint kétszázezer égő díszíti a várost, „így elmondhatjuk, hogy minden debreceninek jut egy kis fény, amit a magáénak érezhet” – fogalmazott a polgármester. Kiemelte: „Hiszem és vallom, hogy Európa múltja, jelene és jövője is a keresztény értékrenden nyugszik, beleértve jelképeinket is... Minden évben, ilyenkor advent első vasárnapján az első gyertya meggyújtásával újjászületik, új lángra lobban a debreceni keresztény felekezetek egysége.” A város vezetője után Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter köszöntötte a gyertyagyújtásra összegyűlt közel ezer résztvevőt.

A december 3-i gyertyagyújtáson négy egyház püspöke mondta el adventi gondolatait. „Az Isten-ismeret világosságára van mindenkinek szüksége, (...) amit karácsonykor elhoz nekünk Jézus” – hangsúlyozta Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök szerint „advent annak az ideje, hogy életre váltsuk az evangéliumot”, és „kövessük Jézust, aki emberré lett, legyünk mi is emberré, jó emberré”. Fabiny Tamás evangélikus püspök József és Mária bibliai történetét felidézve a család szerepének fontosságáról beszélt. Jelképesnek nevezte, hogy négy felekezet püspöke – mint egy nagy család – együtt lehet az adventi ünnepségen. Fekete Károly tiszántúli református püspök kiemelte: mindenkiben meg kell történnie az Úr érkezésének. „Az lesz az igazán áldott advent, ha benned születik meg a téged is megváltó Krisztus”.

A debreceni adventi ünnepségre hortobágyi pásztorok hozták el a fényt, a „pásztortüzet”. A város adventi koszorúján Szőnyi Imre, Hortobágy legidősebb pásztora gyújtotta meg az első gyertyát.

Az ünnepség után a református nagytemplomban a Hereditas Nostra című zsoltárkantáta ősbemutatóját tartották, amely a reformáció 500. évében, a Tiszántúli Református Egyházkerület megbízásából született.

Forrás: MTI; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Molnár Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria