„…épüljetek lelki házzá…” – mozaikok Debrecen katolikus múltjából

Kultúra – 2015. március 5., csütörtök | 14:05

A katolikus újjászületés emlékéve ünnepi rendezvényei sorában „...épüljetek lelki házzá..." címmel kiállítás nyílt március 4-én Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárban – tudósít a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

A kiállítást Bécsiné Kléri Ágota, a könyvtár helytörténeti és fotótárának munkatársa rendezte, akinek felkérésére a város plébániái és katolikus intézményei, szervezetei is hozzájárultak az eltelt háromszáz év katolikus múltjának bemutatásához.

A kiállítást Keresztesné Várhelyi Heléna irodalomtörténész-muzeológus nyitotta meg. Köszöntő gondolataiban kiemelte, a kiállítás hiánypótló, hiszen a város történetében kevésbé hangsúlyozzák a katolikus egyház jelentőségét, holott a katolikusok nem kis mértékben járultak hozzá a város szellemi, kulturális, tudományos, építészeti gazdagításához. Kevesen tudják azt is, hogy jártak vagy éltek Debrecenben szentek és boldogok, úgy mint Szent II. János Pál pápa, Boldog Scheffler János vértanú püspök, Boldog IV. Károly, valamint Kis Szaléz vértanú ferences szerzetes és Mindszenty József bíboros is, akiknek boldoggá avatási ügye folyamatban van.

Ezen örökség mozaikszerű bemutatásával talán tisztább képet kaphatunk a város értékeiről. Az a tény pedig, hogy Debrecen két felekezet püspökségének adott helyet, nagy lehetőséget kínál a missziós tevékenységre az ökumené terén is.

A kiállítás kurátora a megnyitóbeszéd után bemutatta a tárlatot, felhívva arra is a figyelmet, hogy a QR-kódok segítségével csatlakozni lehet az intézmények honlapjához, ismertetőihez, sőt a kihelyezett monitorokon számos korábbi felvételt, riportot is figyelemmel lehet kísérni.

A kiállítás 2015. április 4-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig: 10–16 óráig, szombaton pedig 9–17 óráig.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria