„…a katolikus szó ne csak egy jelző legyen” – Intézményvezetők kinevezéseit adták át Egerben

Hazai – 2018. július 17., kedd | 10:44

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Ternyák Csaba érsek július 16-án az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskolák igazgatóinak.

Az ünnepi esemény az Úrangyala imádsággal kezdődött, majd a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Zeneiskola növendékei és tanárai adtak műsort.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ilyen keretek között találkozhat a régi és az új intézményvezetőkkel. Elmondta, az iskolák nemes versengésben vannak egymással. Az Egyház a szülők, más esetben az önkormányzatok kérésére vett át iskolákat, így gyarapodik az intézmények száma, melyekben a vezetőre úgy tekintenek mint a Katolikus Egyház képviselőjére. Az igazgatóknak figyelniük kell arra, hogy a katolikus szó ne csak egy jelző legyen az intézmény nevében, hanem inspirációt adjon, irányt, utat mutasson.

A katolicitás adja az intézmény identitását, melyért mindig a vezető felel – folytatta az érsek. – A keresztség szerepe a legfontosabb életünkben, mert ezáltal kerültünk az Egyházba, s lettünk újjá, Krisztushoz tartozóvá. A pedagógusoknak példát kell mutatniuk, a katolikus értékek és kultúra szellemében – hangsúlyozta. – Az a tapasztalat, hogy sok szülő azért íratja katolikus iskolába gyermekét, mert érzi, hogy nem tudott megadni neki valamit, a vallásos nevelést. Elmondható az is, hogy a gyerekek is hatnak a szülőkre, s sugározzák az Egyház tanítását feléjük. Az Egyház segíteni akar, jobbá tenni az embereket, hogy ne pótlékokban keressék életük kérdéseinek megoldását. Ezeket csak Istennel együtt lehet megtalálni, elfogadva és viszonozva szeretetét, mely kiteljesedést ad az embernek.

A köszöntő után Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának (EKIF) osztályvezetője szólította az igazgatókat, akiknek Ternyák Csaba egri érsek személyes szavak kíséretében adta át a kinevező okiratokat. Ezt követően Juhász Ferenc, az EKIF elnöke Ferenc pápa legújabb enciklikájának egy-egy példányát nyújtotta át a vezetőknek.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásába újabb iskola kerül a következő tanévtől: a fegyverneki Orczy Anna Általános Iskola. Az ünnepségen az is kiderült, hogy a főegyházmegye a következő tanévtől újabb óvodák fenntartója is lesz, melyek egy-egy iskola tagintézményeként működnek majd.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria