„A Lélek otthona a türelem, eledele az alázat” – Diakónussá szentelték Ignácz Gyulát Nyíregyházán

Hazai – 2018. szeptember 17., hétfő | 14:37

„Tegyél meg mindent, amire a lelkiismeret indít, és kerülj el mindent, amitől a lelkiismeret óv” – e szavakkal indította el új szolgálatára Ignácz Gyulát Szocska A. Ábel megyéspüspök a nyíregyházi püspöki székesegyházban szeptember 15-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Szent Kereszt felmagasztalása ünnepének másnapján Szocska A. Ábel püspök diakónussá szentelte Ignácz Gyula alszerpapot a Nyíregyházi Egyházmegye számára.

Családján és egykori papnövendéktársain kívül az ünnepi szertartáson jelen voltak Papp Tibor főhelynök és Szabó Tamás pasztorális helynök, valamint a szeminárium elöljárói.

A püspök személyessé és közvetlenné téve a prédikációt maga mellé szólította a jelöltet, és szavait hozzá, feleségéhez, de rajtuk keresztül minden jelenlévőhöz intézte. Lelki útravalóul a keresztény élet három kulcsát mutatta be a hallgatóságnak. Elsőként az Isten jelenlétében való életről beszélt: „Minden pillanatot Isten jelenlétében élni nem is olyan könnyű. A mindent látó és mindenütt jelen lévő Isten tudata határozza meg cselekedeteinket! De ehhez elengedhetetlen eszköz az imádság. A mindennapi Uram, irgalmazz!, a Jézus-ima, a Miatyánk vagy a rózsafüzér minden körülmények közt való imádkozása nagy lelki békét és megnyugvást ad, bármilyen feladat előtt is állunk.”


A második, hogy „tegyél meg mindent, amire a lelkiismeret indít, és kerülj el mindent, amitől a lelkiismeret óv, mert a lelkiismeret megmondja, hogy mi a helyes” – mondta a főpásztor, de hozzátette, hogy a jó lelkiismeret működését segíti a választott lelkivezető.

A harmadik a türelem. Ahhoz, hogy jó diakónus és jó pap legyen valaki, türelemre kell nevelnie magát és a rábízottakat. „A türelem Isten Szent Lelkének a lakása, az alázat az eledele. Ha nincs elég eledele, kilép a Lélek a házból. Vagyis, ha nem vagyok elég alázatos, ha nem vagyok elég türelmes, akkor a lélek elveszíti a mindent betöltő nyugalmát” – zárta homíliáját a szent egyházatyákat idézve a főpásztor.


A szentelés után Ignácz Gyulát a Szent Miklós-székesegyház diakónusává nevezte ki a püspök.

A paptestvérekkel és az asszisztenciával együtt huszonöten állták körül az Úr asztalát ezen az ünnepen, a koncelebráló szemináriumi elöljáróknak a Szent Liturgia végén Szocska Ábel püspök külön köszönetet mondott a sokéves tanításért, és áldását adta a most kezdődött tanévre is.

Ignácz Gyula 1990. október 23-án született Mátészalkán. Tanulmányait szülővárosában, a Széchenyi István Általános Iskolában kezdte, majd az Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett 2009-ben, amely évben felvételt nyert a Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe. A hivatásgondozás Vácott egy előkészítő évvel kezdődött, és Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola teológus szakán folytatódott. Másodév után szociális területként Erdélyben a Csibész Alapítvány csíkcsomortáni csángó házát és Kárpátalján a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot választotta egy-egy szemeszterre. 2017-ben teológus diplomát szerzett, és első kinevezése Nyírlugosra szólította, a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskolába, lelkipásztori kisegítőnek. Idén diplomát szerzett ugyanazon intézmény kántor szakán, valamint liturgikus szakirányon licenciaképzésen vesz részt. 2018 nyarán megházasodott. Szocska A. Ábel megyéspüspök 2018. szeptember 15-én a nyíregyházi püspöki székesegyházban szentelte diakónussá.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria