„Ma kezd naggyá tenni téged az Úr” – Diakónust szenteltek Kisvárdán

Hazai – 2018. április 24., kedd | 13:02

A Szent György tiszteletére szentelt kisvárdai görögkatolikus templom április 22-én tartotta búcsúi ünnepét. A Szent Liturgián Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita diakónussá szentelte Szirmai Máté alszerpapot.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartáson koncelebrált Szocska A. Ábel kinevezett nyíregyházi megyéspüspök is. Kocsis Fülöp prédikációjában a templom védőszentjének, Szent Györgynek a küzdő és vértanúságig hű alakját állította példaként a hívek és a felszentelendő fiatalember elé. „A mai kettős ünnepen tanúságot kell tennünk Krisztusról, Krisztushoz tartozásunkról” – kezdte beszédét a főpásztor. „A diakónusi szolgálat küzdelmessége összefügg Szent György vértanúságig vitt szolgálatával”, mert keresztényként „a vértanúságra kell készülnünk: hiszen ha határainkon túlra tekintünk, láthatjuk, hogy sok testvérünk vértanúságot szenved. Keleten akár azzal, hogy életét oltják ki, akár azzal, hogy ellehetetlenítik életét; Nyugaton például azzal, hogy nem hordhatják a keresztet. Nem nézhetjük tétlenül a keresztényüldözést, de az Isten nem azt várja el tőlünk, hogy harcolni induljunk a jogtalan támadókkal szemben. Inkább azt, hogy helyünkön maradva elszántsággal kövessük őt. Mi, magyarok szerencsés helyzetben vagyunk, de nem tudhatjuk, hogy mikor érkezik el a keresztényüldözés a saját életünkbe. Fel kell rá készülnünk lélekben.”


Az, hogy kiszámíthatatlan helyzetben is vállalja valaki Krisztus szolgálatát, megerősít bennünket. „Szent Péter is szenvedett a börtönben, nem tudta, mit hoz a holnap – idézte fel az Apostolok Cselekedeteinek vonatkozó szakaszát Kocsis Fülöp –, de lehullottak róla a bilincsek, Péter Isten akaratánál fogva megszabadult.” A főpásztor azzal biztatta a szentelendőt, ha diakónusként megbéklyózva, rabként is érzi néha magát, ha hisz, bíznia kell abban is, hogy semmiféle álnokság, emberi gonoszság nem kötözheti meg, s akkor fölszabadítja az Úr, és naggyá teszi. „Ma kezd naggyá tenni téged az Úr” – szólt a bibliai idézet. „Csak akkor tudsz naggyá válni, ha kitartasz a hűségben, ha vállalod a nehézségeket, és tudod, hogy nem hagy magadra az Úr.”

A liturgia végén Szocska Ábel a Szentatyának az 55. hivatások világnapjára írott gondolatait idézte, és arra buzdította az újszenteltet, hogy a Krisztustól kapott evangéliumot és feladatot meghallva, megfontoltan és megélve közvetítse. Fiatalos lendületével minél több fiatalban erősítse a hivatástudatot, hogy Isten meghívására felelve minél több diakónus és pap szolgálhasson vele együtt.


Szirmai Máté immár szerpapként fogja tovább szolgálni a kisvárdai közösséget, akiknek tagjai a parókussal, Papp Tiborral és a rózsafüzér-társulattal együtt egy Szent István első diakónusról készült ikonnal ajándékozták meg a fiatalembert. A szertartást követően a  Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség szeretetvendégséget és családi délutánt rendezett a közel ötszáz résztvevő számára a templomudvaron.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria