„Még van remény” – A szalézi rend cáfolja az elhurcolt indiai szerzetes keresztre feszítésének hírét

Megszentelt élet – 2016. március 28., hétfő | 22:42

Nem igaz a magyar médiában is elterjedt híresztelés, miszerint a március elején a jemeni nagyvárosból, Ádenből elhurcolt szalézi szerzetest nagypénteken keresztre feszítették volna, adta hírül március 28-án a Szaléziak.hu.


Március 4-én fegyveresek lemészárolták a – Kalkuttai Teréz anya által alapított – Szeretet Misszionáriusai kongregáció négy tagját ádeni kolostorukban. A nővérek mellett a közösség tizenkét munkatársa is életét vesztette. A merénylők elrabolták Tom Uzhunnalil indiai szalézi szerzetest, aki a kolostorban élt, és a rajtaütés perceiben a kápolnában imádkozott.

A szerzetes azután költözött a kolostorba, hogy múlt szeptemberben az általa vezetett ádeni Szent Család-templomot kifosztották és felgyújtották ismeretlen fegyveresek.

Ivo Coelho, a szalézi rend formációs felelőse Facebook-profilján rávilágított: annak ellenére, hogy a médiában számos helyen közölték, hogy Tom Uzhunnalil szalézi atyát nagypénteken keresztre feszítették, még mindig van remény arra, hogy életben van, mivel sem a szerzetes hazai tartományában, az indiai Bengaluruban, sem a szalézi rendfőnökségen, Rómában nem kaptak semmiféle hírt róla.

Idézve a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség cáfolatát, Coelho atya megjegyzi, hogy a híroldalak és az újságok átvették Christoph Schönborn bécsi érsek értesülését Tom atya kegyetlen kivégzéséről, de tény, hogy a bíboros azóta azt nyilatkozta, lehet, hogy tévedett, és még van remény arra, hogy az elhurcolt szalézi szerzetes életben van.

Paul Hinder, a régióért felelős püspök a KNA német katolikus hírügynökség kérdésére adott óvatosan optimista válasza szerint okkal feltételezhető, hogy a szerzetes még él, és az emberrablók fogságában van. „Nincs okunk feltételezni, hogy Tom Uzhunnalil atyát valóban keresztre feszítették Jemeben, mert még mindig bizonytalan hírek keringenek erre vonatkozóan.” Az állítólagos kivégzéséről elterjedt értesüléseket nem tudták megerősíteni, tovább folynak az erőfeszítések, hogy megtalálják és kiszabadítsák.

Christoph Schönborn bíboros is reménykedve nyilatkozott a Kathpressnek: „Még van remény” – mondta március 27-én, vasárnap, miután arab püspökkel folytatott megbeszéléseket.

A Tom atya állítólagos keresztre feszítéséről szóló értesülés a Teréz anya nővérei kongregációval szoros kapcsolatban álló Corpus Christi Dubai imaközösségtől ered. A közösség arab nyelvű honlapján számoltak be a szerzetes állítólagos kivégzéséről, hivatkozva az indiai Bengaluru katolikus érsekétől, Bernard Morastól kapott információkra.

A múlt héten terjedt el a közösségi média felületein a híresztelés, mely szerint lehet, hogy Uzhunnalil atyát nagypénteken kivégzik. Az értesülésnek nincs hiteles forrása.

Az Indian Express újság vasárnapi online kiadásában idézi a szalézi rend indiai szóvivője, Mathew Valarkot nyilatkozatát, amely szerint még nem erősítették meg, hogy az Iszlám Állam áll az emberrablás mögött. India külügyminisztere, Szusma Szvarádzs március 26-án, szombaton a Twitteren tette közzé, hogy a kormány megtesz mindent, hogy kiszabadítsák Uzhunnalil atyát.

A Manoramaonline.com angol nyelvű portál szerint az elhurcolt pap rokonai aggódnak a felröppent híresztelés miatt, de semmiféle információt nem kaptak sem a központi kormányzattól, sem az egyháztól, ami a szalézi szerzetes halálhírét megerősítette volna. A család és a szalézi rendtársak Isten irgalmasságában bízva imádkoznak érte, hogy biztonságban visszatérjen szerettei körébe.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria