„Megtérés – nincs más lehetőség” címmel tartott lelkigyakorlatot Varga László püspök Kaposváron

Hazai – 2017. augusztus 14., hétfő | 14:26

A megtérés mint a szeretetben való növekedés spirituális útja témában tartott lelkigyakorlatot a Kaposvári Egyházmegye főpásztora augusztus 10. és 12. között a kaposvári Jézus Szíve-templomban, az ország különböző településeiről érkezett közel háromszáz hívőnek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Varga László püspök az anonim alkoholistáknak a szenvedélybetegségből való kigyógyuláshoz segítő tizenkét lépéses programját vette alapul elmélkedéseihez: tizenkét pontban beszélt arról, hogy a keresztény embernek milyen lépéseket kell megtennie, milyen folyamatokon kell átküzdenie magát ahhoz, hogy élő és mély kapcsolata legyen Istennel.

Újra és újra a krisztusi utat kell választanunk. El kell jutnunk arra a hitre, hogy van egy nálunk hatalmasabb erő, aki helyreállíthatja és vezetheti életünket. Isten mindenhatósága azonban csak akkor tapasztalható meg, ha elengedjük saját „mindenhatóságunkat”– hangsúlyozta a főpásztor.

Van bennünk egy olyan rész, ahova nem merünk bepillantani, amit nem akarunk megmutatni másoknak. Igazi énünk nem az, amit látunk és mutatunk – sokkal mélyebben van: az, amit takargatunk. Ezt akarja meggyógyítani Isten, ennek sebzettségétől akar megszabadítani. Őszinte és mély lelkiismeret-vizsgálatot kell tartanunk; Isten elé kell tárnunk „vakfoltjainkat”, fel és be kell ismernünk bűneink igazi természetét. Nem könnyű őszintének lennünk bűneinkkel kapcsolatban, de ha meg merjük tenni, Isten végre meggyógyíthat. Énünk rejtett része az a hely, ahol Isten várakozik ránk, ahol bennünk lakozik, ahol megáld minket. Ha állandó, radikálisan függő kapcsolatban maradok Istennel, ő felfedi valódi gyarlóságomat, és megszabadít – hangzott el a kaposvári megyéspüspök tanításában.

A lelkigyakorlatozók a három nap folyamán – a tanításokon kívül – bekapcsolódhattak a csendes, szemlélődő szentségimádásba, a dicsőítésbe és az irgalmasság rózsafüzérének közös imádkozásába – derül ki Fekete Csaba állandó diakónus és felesége beszámolójából.

Varga László püspök lelkigyakorlatának elmélkedései meghallgathatóak a Kaposvári Egyházmegye honlapján.

Forrás: Szent Imre-plébánia, Kaposvár

Fotó: Udvardy Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria