„Mi leszel? Adathalász vagy emberhalász?” – Bugaci lelkigyakorlatos tábor huszonhetedik alkalommal

Hazai – 2018. augusztus 13., hétfő | 16:36

„Mi leszel? Adathalász vagy emberhalász?” – ezzel a címmel rendezték meg XXVII. Bugaci Lelkigyakorlatos Tábort augusztus 5. és 12. között, a Móricgát és Bugac között fekvő Hittanyán.

A címmel, e kissé talán fura kérdéssel arra akarták a szervezők ráirányítani a fiatalok figyelmét, hogy nem mindegy, milyen szerepet töltenek be embertársaik életében. Kihasználni, „felhasználni” akarják őket a saját céljaik érdekében, vagy pedig használni akarnak nekik – adni nekik azt, ami a legértékesebb: az örömhírt, Jézus üdvösségre vezető üzenetét.

Idén mintegy 120 fiatal vett részt a hagyományos táborban. Arról hallhattak előadásokat, tanúságtételeket, hogy hogyan lehet hatékonyan apostolkodni, továbbadni hitünk értékeit nem hívő vagy közömbös kortársainknak. Vendég volt a táborban Farkas László, a Váci Egyházmegye korábbi ifjúsági referense, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a 777 blog szerkesztői csapata, Farkas István piarista szerzetes, de tartottak előadásokat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúságpasztorációval foglalkozó papjai: Hatházi Róbert, Finta József, Bobek Tamás, Retkes Zsolt és Ruskó Norbert is. Mivel a szeretetszolgálat is fontos része, vagy inkább lehetősége az evangelizációnak, meghívták tanúságtételre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász kecskeméti munkatársait is. A tábor záró szentmiséjét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be.

A fiatalok az előadások, tanúságtételek üzenetét csoportfoglalkozások segítségével mélyíthették el. Az egy hét során a mindennapi szentmisék, imádságok mellett jutott idő sok-sok játékra, sportra, vidám közösségi programokra, de személyes beszélgetésekre és komoly elcsendesedésekre is. A tábor lélek- és közösségépítő erejét mutatja, hogy ismét azok a fiatalok voltak többségben, akik már rendszeres, visszatérő résztvevői a rendezvénynek. Igénylik, várják a bugaci tábort, s az újakat könnyedén befogadják maguk közé.

A tábor a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a környékbeli (helvéciai, bugaci, móricgáti, jászszentlászlói) polgármesterek, a szülők, vállalkozók és jótevők segítségével valósult meg. Támogatta a rendezvényt a Széchenyi 2020 Program is.

Szöveg és fotó: Finta József /Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria