„Mi magunk vagyunk az Egyház” – Médianapot tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2018. június 20., szerda | 13:44

Idén kétnaposra bővült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye által hagyományosan megszervezett médianap. Június 15-én, pénteken este „A hit kiárusítása” című dokumentumfilmet vetítették le a Posticum kulturális központban, másnap a hamis hírek kártékonyságáról értekeztek a résztvevők.

Micaci Cristian pasztorális referens köszöntőjében elmondta: az elmúlt esztendőkben úgy zajlott a médianap, hogy egy kijelölt júniusi szombaton egy-egy neves szakember előadást tartott szűkebb körben, az elhangzottakat pedig megbeszélték, illetve egyéb foglalkozások is zajlottak. Idén azonban úgy gondolták, egy kicsit bővítik a kört, ezért vetítették le az előestén Somogyi Viktória A hit kiárusítása című dokumentumfilmjét. Az alkotás több szempontból is fontos: egyrészt rávilágít arra, hogy a világ túlsó oldalán, nevezetesen az Egyesült Államokban élő hívő keresztény emberek hogyan állnak ki a hitük, a vallásosságuk, a templomuk, a kultúrájuk, vagyis mindamellett, mely meghatározza személyiségüket, másfelől pedig felhívja a figyelmet arra, hogy „mi magunk vagyunk az Egyház”, vagyis nem csak a papok vagy a klérus kell kiálljon ezen érték mellett, hanem minden hívőnek vállalnia kell a küzdelmet.

A dokumentumfilm – melynek e vetítés a határon túli nyilvános premierje is volt – producere, rendezője Somogyi Viktória, aki a Vatikáni Rádió háromfős magyar szerkesztőségében dolgozik. A vatikáni médiumot 1931-ben alapították XI. Piusz pápa ösztönzésére, aki magát Marconit kérte fel a műszaki kivitelezésre, felismerve azt, hogy a korszak új eszközét az evangelizáció szolgálatába lehet állítani. Az évtizedek folyamán a politikai fordulatok nyomán több változáson ment keresztül.  Ma naponta 20 perces a magyar adás, mely 1949-ben indult. A vatikáni jelenleg a leginkább nemzetközi rádió, hiszen több mint negyven különböző nyelvű programja van.

Somogyi Viktória 2006 óta a nyári szabadságát, amikor teheti, az USA-ban tölti. Amikor tudomást szerzett az ottani kis, nemzetiségi közösségek templomainak bezárásairól, rögtön tudta, hogy ez a téma többet érdemel egy riportnál, hiszen egy súlyos problémáról van szó, melyre az anyaországbelieknek is érzékenyeknek kell lenniük. A képi anyag elkészítésében aztán partnerre lelt egy amerikai operatőr személyében. Mint rámutatott, azért megrendítő az ottani kis közösségek számára a templomaik bezárása, mert ezek nekik nem csupán a hitük megélésének szent helyei, hanem találkozási pontok is, második otthonok, ahol nemzettársaikkal találkozhatnak, gyakorolhatják a hagyományaikat, az etnikai alapú túlélési stratégiáiknak a bázisai.

Az amerikai esetek közös érdekessége, hogy nem valami liberális vagy baloldali világi hatóság döntött a templomok bezárásáról, hanem egyházi eljárók. Például a clevelandi magyar Szent Imre-plébánia – amely a többihez hasonlóan önfenntartó személyi plébánia – esetében Richard Lennon püspök, arra hivatkozva, hogy túl kevés a hívő, a pap és az anyagi forrás. A templom 2010. június 30-án zárt be. A különböző kánonjogorvoslati fórumokkal és egyéb segítséggel próbálkozó hívek arra gyanakodtak, hogy a Katolikus Egyház így akarta fedezni az akkortájt napvilágra került szexuális visszaélések áldozatainak járó kártérítéseket, hiszen 2009-ben és 2010-ben több mint ötven templomot zártak be, más nemzetiségiekét is.

Istennek, az imáknak és a kitartásnak hála, 2012. november 4-én „misézőhelyként” újra kinyithatott a templom, ezután azonban újabb csapás érte a közösséget, mert meghalt a visszahelyezett addigi plébánosuk. Két és fél év múlva érkezett egy új, fiatal lelkipásztor, aki a tevékenységével lendületet adott, így még többen járnak templomba, mint korábban. 2016 decemberében Ferenc pápa elfogadta a püspök egészségügyi okokkal motivált lemondását. Az összefogás tehát eredményesnek bizonyult ezúttal is, hiszen a történet úgymond happy enddel ért véget.

Az eseményen jelen lévő Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is azt emelte ki, mennyire fontos, hogy a papok mellett a hívek is „láthatóvá tegyék” magukat, meglegyen bennük a ragaszkodás a templomuk iránt, és adott esetben ki is álljanak egy igazságtalan döntés ellen.

Szombaton Czoborczy Bence, a Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó igazgatója, a Keresztény Élet katolikus hetilap főszerkesztője volt a főelőadó. A rendezvény témája szorosan kapcsolódott a Tömegtájékoztatás 52. Világnapjára írt pápai üzenethez, amelyben Ferenc pápa a hamis hírek kártékony hatására figyelmeztet, illetve a békét szolgáló újságírást sürgeti.

Forrás és fotó: Erdon.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria