„Minden hónapban felhív telefonon a pápa, hogy vigasztaljon”

Nézőpont – 2014. március 23., vasárnap | 18:50

Ferenc pápa rendszeresen felhívja a sokat szenvedett asszonyt, akinek fia tavaly június 3-án gyilkosság áldozata lett – a Famiglia Cristiana ismerteti a történetet.

A hívásokról nemrég, előszőr maga a Szentatya beszélt az olasz Corriere della Sera lapnak adot interjújában.

Rosalba Ferri minden szerdán elmegy a pesarói temetőbe a fiához, akit az alkalmazottja lőtt le egy rablási kísérlet közben. Augusztus 7-én hívta őt először a pápa, és mivel Rosalba a meghatottságtól meg sem tudott szólalni, ígéretéhez híven két héttel később újra hívta. Aztán felhívta november 2-án, december 23-án is, legutóbb pedig március 2-án.

„Nagy vigasztalás számomra a pápa simogató közelsége. Megértette, mennyire szenvedek” – mondja Rosalba. Ferenc pápa mindig elmondja, hogy imádkozik fiáért, Andreáért, és kéri, hogy ő is imádkozzon érte, mert szüksége van rá. A „Hogy van?” kérdésre Rosalba Ferri sokszor csak sírással tud válaszolni, vagy azt mondja: „Rosszul. Hiányzik Andrea.” A pápa együttérzése nagyon jólesik neki: „Különleges ember, alázatos, és képes megérteni egy olyan anya sebeit, mardosó fájdalmát, mint amilyen én vagyok, aki a hitbe és az imádságba kapaszkodik, hogy tovább tudjon menni” – mondja.

Ferenc pápa úgy szerzett tudomást a megrendítő történetről, hogy Rosalba másik fia, Michele levelet írt neki, amelyben elbeszélte Andrea történetét és a család életében történt tragédiákat. Rosalba özvegyasszony. Volt egy fia, akit születésekor veszített el. Van egy fogyatékos fia, Paolo, Michele fia pedig rokkant, mert baleset érte a robogójával, és tolószékbe kényszerült.

A cikk szerzője Paul Claudel francia katolikus költőt idézi: „Isten nem azért jött, hogy megmagyarázza a szenvedést, hanem hogy megtöltse jelenlétével” – éppen ez az, amit Ferenc pápa tesz telefonhívásaival.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria