„Mindkettő újjászületés” – Tulassay Tivadar gyermekgyógyász tartott előadást Székesfehérváron

Hazai – 2019. november 11., hétfő | 16:01

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, nyugalmazott egyetemi tanár tartott előadást Székesfehérváron november 4-én. A nyugalmazott professzor az élet két ismeretlen kalandjáról, a születésről és a halálról beszélt a teológia szemszögéből, a szűk kapuról szóló evangéliumi részlet alapján.

„A születés és a halál nagy titok, amit csak alázattal lehet megközelíteni. Az élet nagy kérdése, hogy mikor és miért jöttünk erre a földre, hogyan jöttünk létre. Hiszen ez nemcsak egy biológiai esemény, amely a természetben zajlik. Mert az ember az egyetlen, akinek ént és személyiséget adott az Úristen, és azt akarta, hogy úgy jelenjünk meg a földön, hogy kiteljesítsük és felismerjük, miért is vagyunk itt” – hangsúlyozta a professzor.

Tulassay Tivadar arról is beszélt, az életünk tele van szűk kapukkal. Ha elmegyünk mellette, nem vesszük észre, akkor gyakorlatilag nem veszünk részt abban a megváltásban, amit Krisztus kereszthalála és szenvedése adott nekünk, és amelyhez az ember földi szenvedése is hozzájárulhat. „Sajnos ma Európa, a globális társadalom nem veszi észre a szűk kapukat, sőt azt mondja, nem léteznek. Ezzel pszichológiailag és minden téren egy félrevezetett emberiséget próbál manipulálni. Csak a hit révén, a születés és halál közötti életet jól átgondolva, a szűk kapukat nem megkerülve juthatunk el ahhoz a ponthoz, hogy azt mondhassuk, a halálunk nem befejez valamit, hanem megnyitja számunkra az örök életet” – hangzott el az előadásban.

A professzor végül a születésről és a halálról elmondta, hitünk szerint a kettő ugyanaz, mert mindegyik egy újjászületés, csak a dimenziók másak.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó és videó: Berta Kata, Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria