„Nagyon csalódottak vagyunk” – A francia püspökök az állami intézkedésekről

Kitekintő – 2020. május 8., péntek | 17:21

Miután Édouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy június 2-a előtt nem kerülhet sor nyilvános vallási szertartásokra az országban, a francia püspöki konferencia sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ilyen kései dátumot rendeltek el „a katolikusokkal és minden vallással kapcsolatban”.

A püspöki konferencia közleménye hangsúlyozza, hogy az ajánlott biztonsági intézkedések mellett a szentmisék bemutatása nem fokozná a járvány terjedését. 

Éric de Moulins-Beaufort, a püspöki konferencia elnöke azt mondta, természetesen tiszteletben tartják a kormány döntését, de „nem túlságosan örülnek” annak, hogy a korábbi dátumra vonatkozó kérésüket „egyszerűen lemosták a színről”. „A szentségi és liturgikus élet nem szabadidős tevékenység, amely nélkül könnyen ki lehet bírni – nyilatkozta –, ráadásul könnyebb is megszervezni, mint a tömegközlekedést”.

„Őszintén szólva nagyon csalódottak vagyunk” – mondta Michel Aupetit párizsi érsek, aki szerint a kormány nem bízik bennük. „Miért nyithatnak ki a piacok, a kisebb múzeumok és mozik, a templomok pedig nem? Ennek semmi értelme!” Robert Le Gall toulouse-i érsek szerint készek lennének kézfertőtlenítőt biztosítani, ellenőrizni a társas távolságtartást, és a templomok kapujában az emberek lázát is megmérnék. „Nem tudom, hogyan tudom visszafogni az embereket” – mondta.

Guy de Kerimel grenoble-i püspök álláspontja szerint a kevésbé veszélyeztetett területeken engedélyezhető a magánházaknál bemutatott mise, s arra is van példa, hogy a biztonsági előírások megtartásával papok önként vállalják a templomok előtti áldoztatást.

Forrás: The Tablet/Vigilia Facebook-oldala

Fotó: La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria