„Nagyszülői hagyaték” címmel nyílt kiállítás a veszprémi Szaléziánumban

Kultúra – 2017. szeptember 25., hétfő | 16:24

Szeptember 23-án nyílt meg Veszprémben a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ legújabb tárlata, melyen egy budapesti orvos házaspár hagyatékát tekinthetik meg az érdeklődők.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kiállításon Mária Terézia korabeli bútorok, Czóbel Béla, Nagy István, Egry József és mások festményei, herendi és más értékes porcelántárgyak, Kovács Margit-kerámiák és hasonló különlegességek láthatók. A tárlat megnyitóján Márfi Gyula veszprémi érsek köszönetét fejezte ki a hagyaték örökösének, Horváth Bencének, aki nagyszülei gyűjteményét a Szaléziánumra bízta, biztosítva, hogy sokan örömüket lelhessék a műtárgyak megcsodálásában. Beszédében a főpásztor Jézus szavait idézte: a lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban. A kiállítást Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki Veszprém városa nevében megköszönte az értékeket, amelyeket ide elhoztak. A kiállításmegnyitón közreműködött Molnár Péter klarinétművész.

A család részéről az örökös, Horváth Bence mesélt nagyszüleiről, hogy kik voltak, honnan jöttek, és minek köszönhető a gyűjtemény létrejötte. „A nagyszüleim, de ugyanúgy szüleim és én magam is – afféle »finom lelkű« emberek lévén rajongtak a művészetért, a nagyszerű festményekért, kézműves remekekért – mondta Horváth Bence. – Tudatosan tervezték az életüket, így tehát a szépséget összekötötték annak hasznosságával, és amikor úgy alakult, hogy megengedhették maguknak, szert tettek egy-egy festményre, porcelánra, más egyéb műtárgyra. Szeretném örökségüket méltó módon, a nagyközönség számára is bemutatni.”

Dohnál Szonja művészettörténész írását, melyben az itt kiállított alkotásokat mutatta be, Pálfalviné Ősze Judit múzeumigazgató olvasta fel, aki kiemelte, az egyedülálló kollekció kifinomult ízlésvilágról tanúskodik, a képzőművészet és iparművészet területéről válogatott igazi remekművekkel ismerkedhet meg a közönség. Az alkotók között vannak az egy időben született Kossuth-díjas Egry József és Czóbel Béla, valamint Mednyánszky László, Ámos Imre, Nagy István, Kovács Margit, akik szép palettáját adják a 19. század második fele, 20. század első fele magyar képzőművészetének.

A kiállítás megtekinthető keddtől szombatig a Szaléziánumban.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria