„Nekilendülök annak, ami előttem van” – Elkezdődött a 35. egerszalóki találkozó

Hazai – 2018. július 12., csütörtök | 16:15

„Nekilendülök annak, ami előttem van” – ez a mottója az idei, immár 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatnak, mely július 11–15-ig, szerdától vasárnapig várja a fiatalokat.

Galo Gábor, az Egri Főegyházmegye ifjúsági referense köszöntőjében a következőket mondta: „Nekilendülünk harmincötödjére is. Nekünk Egerszalók nem csak egy település! Nekünk otthonunk egy hétre, éppen ezért zöldellő reménnyel lendüljünk neki ennek az idei szalóki találkozónak.”

Kerényi Lajos piarista szerzetes, a találkozó alapítója nyitó előadásában az egerszalóki levélből idézett: „A kereszténység nem az élettagadó fakírok vallása, világnézete… A kereszténység az igazi lendület, fejlődés, öröm, lelki harmónia. Nem veti meg a kincs, hír, gyönyör kínálta értékeket. Igenis, a Jóisten segítségével használja ezeket, de nem engedi, hogy azok leállítsák és függővé tegyék. Ferenc pápa is ezt üzeni a mai nemzedéknek. Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, de Istent teszik első helyre, akik képesek a tiszta szerelemre és a tisztaságot megszentelik, akik nem félnek a világban élni. Szükségünk van kólát, hot-dogot fogyasztó, internetező és okos eszközöket használó szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, de nem szégyellnek hétvégén sört inni. Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot, vidámak és jó barátok. Akik evilágban élnek, és meg tudják ízlelni a világ tiszta és jó dolgait, de mégsem világiasodnak el. Íme: nem kell »fehérre aszalni magunkat«. Szentnek lenni öröm és boldogság.”

Ezután csendes elmélkedés, majd kiscsoportos beszélgetés következett a szentmiséig, amelynek főcelebránsa Lajos atya volt. A fiatalok az est folyamán részt vehettek a Sarkifény Zenei Csoport koncertjén is, a napot pedig szentségimádás zárta a templomban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria