„Pécs, az oktatás és a tudás városa” mottóval rendez előadás-sorozatot az MTA pécsi bizottsága

Hazai – 2016. február 8., hétfő | 15:26

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2017-es jubileuma alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága előadás-sorozattal csatlakozott a tavaly novemberi együttműködési megállapodáshoz, amelyet Udvardy György megyéspüspök, Páva Zsolt polgármester és Bódis József, a PTE rektora írtak alá.

Udvardy György, Páva Zsolt és Bódis József annak jegyében írtak alá együttműködési megállapodást, hogy az egyetem alapításának 650. évfordulóját programsorozattal ünnepeljék meg.

Ehhez kapcsolódott most a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága egy előadás-sorozattal.

Az Akadémiai Szalon három évvel ezelőtt indult, amelynek keretében pécsi akadémikusok hívják meg azokat, akik Pécs életében fontos szerepet töltenek be. Egy ezeréves egyházmegyének és egy 650 éves egyetemnek helyet adó város képviselői találkoznak, hogy szellemi, kulturális és oktatási témákban tanácskozzanak.

Az idei első Akadémiai Szalonra február 4-én este került sor, Udvardy György megyéspüspök, Páva Zsolt polgármester és Bódis József rektor részvételével. A beszélgetést Kosztolányi György, az MTA Pécsi Területi Bizottságának elnöke vezette. Az előadás-sorozat mottója: Pécs, az oktatás és a tudás városa. A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága így kíván kapcsolódni a PTE 650 éves jubileumi rendezvénysorozatához.

Kosztolányi György, az MTA Pécsi Területi Bizottságának elnöke elmondta: „A mostani megbeszélés elvitathatatlan jeligét választott magának: »Pécs, az oktatás és a tudás városa.« A pécsi akadémiai bizottság a 650 éves jubileumig hátralévő tizenkilenc hónapban olyan előadás-sorozatot szervez, amely az országból idecsábítja az oktatókat, kutatókat, tudósokat. Az is a célunk, hogy a helyiek legyenek büszkék arra, hogy Pécs az oktatás városa.”

A tervek szerint 2017. szeptember 1-jéig, az egyetemi jubileumi ünnepségig minden hónapban tartanak egy-egy előadást az oktatás témakörében. Az akadémikusok nem titkolt célja az is, hogy megnyissák a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága székházának kapuit a nagyközönség előtt.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria