„A Szentlélek teljesen ott van bennetek!” – Varga László püspök celebrált szentmisét Homokkomáromban

Hazai – 2018. június 14., csütörtök | 16:42

Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét Páduai Szent Antal emléknapján, június 13-án a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban, ahol a kegyhely engesztelő napján – minden hónap 13-án – zarándokok százai gyűlnek össze.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A június 13-i engesztelő napon koncelebrált szentmisét mutatott be Varga László püspök a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban. Homíliájában Páduai Szent Antal lelkiségéről beszélt.

Nagyon sokan kérik Páduai Szent Antal közbenjárását, és rengetegen tapasztalják, hogy hatékony segítséggel fordul felénk – fogalmazott a szónok. – Sokan kérjük a segítségét, de vajon meghallgatjuk-e Antalt, hogy ő mit kér tőlünk? Talán mondhatom azt, amit Szent Pál ír: „Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok!” Ha kérjük a közbenjárását, ha kérjük az ő segítségét, akkor oda kell figyelnünk arra, hogy milyen példát adott nekünk Antal. Nem elég imádkozni hozzá, kérni a segítségét: követnünk kell a példáját!

Minden megkeresztelt katolikus keresztény embernek a mennyei Atya által kijelölt hivatása az életszentség. Aki nem akar szent lenni, az nem akar teljes életet élni, csak éldegélni akar Isten segítségével. A mi, Istentől kijelölt hivatásunk az életszentség – szögezte le a főpásztor.

Mi az, amivel Páduai Szent Antal ezen az úton példát adott? Az első, amit az életéből láthatunk, a szenvedélyes istenszeretet. 15 éves korában elhatározta, hogy odaszenteli az életét Istennek. Ez a szenvedélyes istenszeretet minden életállapotban lévő katolikus keresztény számára főparancs: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!” Így akarjuk szeretni az Istent, vagy csak szeretgetjük időnként, amikor épp kedvünk tartja? – tette fel a kérdést Varga László.

A főparancs teljességet kér tőlünk – válaszolt. – Azért, mert aki kéri, teljesen odaadta magát nekünk szeretetből; teljes lényével, szenvedélyesen szeret bennünket, fiait és leányait. Ez a szenvedélyes istenszeretet az, amire Szent Antal példát adott, és amire minden katolikusnak lehetősége van – hangsúlyozta a püspök. – Nem életállapotunktól függ, hanem attól, hogy vágyakozunk-e arra, hogy Istent teljes lényünkkel, egész szívünkkel, minden erőnkkel, mindenekfölött szeressük. Erre mindenki, minden körülmények között képes.

A másik, amit példaként elénk élt Szent Antal: az evangélium, a Szentírás szeretete és ismerete – folytatta a szónok. – Krisztus követése nélkül nincs kereszténység, csak papírjaink vannak róla. Ha nem követjük Krisztust, akkor csak vallást gyakorlunk, de nem látszik az életünkön az evangélium. A keresztény ember életét át kell hogy ragyogja Krisztus szeretete, ismerete és követése. Mindenki képes Krisztust követni ott, ahol él, akkor, ha vágyakozik rá, ha megismeri Jézust az evangéliumokban, ha megismeri az Ő tanítását, és tettekre is akarja váltani. Ha igazán vágyakoztok rá, senki nem akadályozhat meg benneteket – hangzott el a főpásztori prédikációban.

A kaposvári megyéspüspök arra is felhívta a figyelmet, hogy Antal nemcsak szenvedélyesen szerette Istent és ismerte az Ő tanítását, hanem engedte életét a Szentlélek által vezetni. „A Szentlélek teljesen ott van bennetek! Rajtatok múlik, hogy felismeritek-e a jelenlétét, hogy hisztek-e a jelenlétében, és figyeltek-e az Ő szavára. Ha vágyakoztok rá, ha teljes szívvel, lélekkel, minden erőtökkel szeretni akarjátok a Jóistent, akkor ez menni fog, mert ezt akarja a Szentlélek, az Úr Jézus, aki mindenben segíteni fog. A megdicsőült Egyház mellénk áll, élén a Szűzanyával, a szentek és vértanúk seregével.”

Ma, amikor tiszteljük Páduai Szent Antalt, kérjük az ő közbenjárását, és megtapasztaljuk az ő segítéségét. Kérjétek tőle: „Segíts nekem abban, hogy szent lehessek! Segíts abban, hogy az egész életemet odaadhassam Krisztusnak, a mennyei Atyának! Segíts abban, hogy a Szentlélek tüze az én szívemet és gondolataimat is átjárja, vezesse!” Antal hathatós segítőtök lesz ezen az úton, csak vágyakozzatok rá, kérjétek és higgyétek, hogy Istennel minden lehetséges! – buzdított Varga László.

A szentmise után a mintegy hatvanhat helyszínről érkezett zarándokok szentségi körmenetre indultak a templom körül.

Az engesztelő nap végén esti szentségimádáson vettek részt, melyet a betegekért, szenvedőkért ajánlottak fel.

A krónikák szerint Homokkomárom 1702-től ismert zarándokhely. Ekkor egy fakápolna alapjainak ásásakor, egy hársfa gyökerei között bukkantak rá a főoltáron ma is látható Mária-képre. Az üvegre festett kegykép Dürer Körtés Madonna című képének (1512) másolata. Feltehetően a törökök elől rejtették el 1526 körül, s mintegy 170 évig pihent a földben.

A képet már nem sokkal oltárra kerülése után kegyképként tisztelték. A második világháború után a hagyomány halványulni látszott, ám a zarándoklatok 1988. április 13-án újraindultak – és azóta is több százan keresik fel hónapról hónapra a homokkomáromi kegytemplomot.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria