„Te kövess engem” – 25 éve szentelték püspökké Pápai Lajost

Hazai – 2016. április 27., szerda | 18:33

Püspökké szentelése 25. évfordulóját ünnepelte Pápai Lajos győri főpásztor április 27-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A jubiláló püspökkel együtt ünnepeltek a hálaadó szentmisén Bosák Nándor, Gyulay Endre és Keresztes Szilárd nyugalmazott püspökök, Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Spányi Antal székesfehérvári és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökök, valamint a Győri Egyházmegye papsága és hívei.

A szentmise elején Németh Gyula nagyprépost felolvasta Pietro Parolin bíboros államtitkár levelét, melyben Ferenc pápa köszöntő szavait és apostoli áldását tolmácsolta a püspökké szentelése 25. évfordulóját ünneplő győri főpásztornak. Ezt követően Németh László általános püspöki helynök köszöntötte Pápai Lajost az egyházmegye papsága és hívei nevében.

Az ünnepi liturgia szónoka Rózsa Huba pápai prelátus, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professor emeritusa volt, aki szentbeszéde elején úgy fogalmazott, ünnepelni jöttünk, és együtt imádkozni Pápai Lajos püspökkel, és közösen hálát adni az elmúlt 25 év kegyelmeiért.

A professzor az apostoli küldetés lényegi jegyeiről beszélt homíliájában az evangélium szövege alapján, Jézusnak a feltámadása után mondott szavait vizsgálva és idézve.

Elsőként az apostolok és minden utóduk, sőt Krisztus minden tanítványa feladatára emlékeztetett a szónok a missziós parancs szerint. Rámutatott, a misszió ma is jelen van világunkban, bár megváltozott ahhoz képest, ahogy az egészen a 20. századig folytatódott. Ma az úgynevezett „keresztény Európa” missziós terület, a misszió egészen közvetlen ebben a környezetben, ahol élünk. Minden apostolutódnak és az egyházi rend tagjainak feladata megnyerni, visszanyerni az embereket Jézusnak.

Jézus missziós parancsa egyenesen és kifejezetten az egyházra vonatkozik. Az egyház Krisztus jelenlétének jele a történelemben – hangsúlyozta Rózsa Huba.

„Tanítsátok őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek” – idézte ezt követően Jézus szavait Máté evangéliumából a professzor, majd hozzátette: Jézus parancsa nem pusztán az igehirdető prédikációra vonatkozik, nem más ez, mint az egyház élő tanítása, a katekézis. Ez által mélyíthetjük el hitünket, így tudjuk megélni és továbbadni az evangéliumot.

„Legeltesd juhaimat”, hallottuk háromszor a mai evangéliumban. A nyáj a hívők közössége, melynek Jézus a feje, és az apostoloknak és utódaiknak kulcsszerepük van a szervezésben és az építésben – folytatta az apostoli küldetésről való elmélkedést a Széchenyi-díjas egyetemi tanár.

Majd Jézus ígéretét idézte: „Íme, én veletek vagyok a világ végéig”, és emlékeztetett a győri megyéspüspök jelmondatára: „Te kövess engem”. A professzor hangsúlyozta: az apostol és az apostolutód nem a saját feje után megy, hanem Krisztust követi. És az apostolok tudják, hogy nincsenek kiszolgáltatva emberi hatalomnak, tudják, hogy Krisztus áll mögöttük mindig.

Pápai Lajos közvetlenül a rendszerváltás után kezdte főpásztori szolgálatát, akkor, amikor negyven év után az egyház újra szabadságot kapott. A püspök közösséget szervezett, iskolákat, kollégiumokat alapított, épített, sok minden őrzi az ő keze nyomát. Egyet emelnék ki ezek közül – mondta az ünnepi szentmise szónoka. – Az egyházjog meghatározza a püspöki hatalmat, méltóságot, feladatokat, ezek között olvasható: „a püspök az egyházmegye legfőbb tanítója”.

A püspökké szentelése 25. évfordulóját ünneplő győri főpásztor esetében ez nem pusztán cím, hanem valóságos tartalom. Pápai Lajos püspöki működése alatt élő valósággá tette ez a mondatot. Olyan püspök ő, akinek szívügye a tanítás, a hitoktatás, a papnevelés, akinek célja a mély hitben gyökerező keresztény magatartás kialakítása. Ebben a világban ez rendkívül fontos: a híveket a hit igazságával és gazdagságával megnyerni és igazi keresztény életre vezetni – hangsúlyozta a professzor.

Pápai Lajos hittel és hűséggel követte, követi Jézus Krisztust – püspöki jelmondata szerint. Kívánjuk neki, hogy életében ezután is mindig találja meg és tudja megélni az apostoli tevékenységet. Hálát adunk az Úrnak és kérjük együtt az Ő áldását és segítségét – zárta szentbeszédét Rózsa Huba.

A szentmise végén a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend tagjai köszöntötték a jubiláló püspököt, átadva neki a lovagrend kitüntetését.

Ezt követően Pápai Lajos hálát adott Istennek és köszönetet mondott papjainak, barátainak, munkatársainak és az egyházmegye híveinek az elvégzett munkáért. Köszönő szavaiban kiemelte a református és evangélikus püspökökkel és lelkészekkel való jó együttműködést is, valamint kifejezte reményét, hogy az Úr ma is hív fiatalokat szolgálatára. A győri főpásztor végül megköszönte a közös ünnepi hálaadást és a jelenlevők imáit kérte.

A koncelebráló püspökök ezután a Könnyező Szűzanya oltárához vonultak, és a hívekkel együtt kérték Mária közbenjárását.

Pápai Lajos Győrben született 1940. szeptember 6-án. 1963. június 21-én Veszprémben szentelték pappá. 1969-ben Budapesten teológiai doktorátust szerzett, majd Strasbourgban tanult, és vallástudományból doktorált. 1977-től a budapesti Központi Papnevelő Intézet spirituálisa volt, 1985-től a veszprémi Regina Mundi-plébánia plébánosaként szolgált.

Szent II. János Pál pápa nevezte ki győri megyéspüspökké 1991. március 18-án, ezt követően április 27-én szentelték püspökké Győrben. Ő a hetvenhetedik a győri püspökök sorában. Elődei között találjuk a 71 évvel ezelőtt vértanúhalált halt Boldog Apor Vilmost, akit az ő püspöksége alatt avatott boldoggá Szent II. János Pál pápa 1997-ben Rómában.

Pápai Lajos 1995-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iskolabizottságának elnöke lett. Püspöksége alatt az egyházmegye számos településén szentelt templomot és alapított katolikus iskolát.

Püspöki jelmondata: „Te kövess engem” (Jn 21,22)

„Sok öröm ért az életemben, de úgy gondolom, hogy egy kimagasló, ha választani kell, akkor az, amikor a papi hivatás tisztázódott bennem” – vallotta a 75. születésnapján, a vele készült interjúban.

Fotó: Paksa Balázs, Ács Tamás

Borsodi Henrietta/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria