„Úgysem fog sikerülni?” – Egyetemi felvételt nyert két mentorált tiszabői diák

Hazai – 2020. július 31., péntek | 11:43

Izgatottan várták a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányi előmenetelét segítő, a Máltai Szeretetszolgálat által lebonyolított „Út az érettségihez” ösztöndíjprogram diákjai az idei felvételi ponthatárokat. Hatalmas siker, hogy Dézsi Márkó és Mányi Zsolt egy év felkészülés és két-két emelt szintű érettségi után a debreceni, illetve a szegedi egyetemen folytathatja tanulmányait.

Az ország legszegényebb települései között számontartott Tiszabőn és térségében a kiemelkedően teljesítő gyerekeket a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíjprogramja segíti a továbbtanulásban, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat valósít meg és fontos része a személyes, mentorok nyújtotta támogatás. A tiszagyendai Dézsi Márkó és a tiszabői Mányi Zsolt 2019-ben érettségiztek, mindketten jelentkeztek egyetemre, de akkor még nem nyertek felvételt. Ám lehetőségük volt még egy évig a programban maradni – ezért maguk között át is keresztelték azt: „Út az érettségihez, amely az egyetem kapujához vezet” –, s kitartó munkájuk beérett: Dézsi Márkó a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára, Mányi Zsolt pedig a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára, mentőtiszti képzésre nyert felvételt.

Hogy ez megtörténhessen, mindkettejüknek két emelt szintű érettségire volt szüksége. Ez biológiából már a ballagás évében sikerült nekik, ám ahhoz, hogy a kémiát is letehessék, nemcsak szorgalomra volt szükségük, hanem egy tanárra is, aki külön foglalkozott velük. Ennek költségét az ösztöndíjprogram nélkül nem tudták volna fedezni, így viszont a rendszeres felkészítés meghozta a gyümölcsét.

Eközben továbbra is szükség volt a Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak mentorálására. Segítségükkel például egy orvossal beszélgethettek az egészségügyi hivatás kérdéseiről, de a legfontosabb a lelki támasz volt. „Sokszor, sokan mondogatták: úgysem fog sikerülni, hogy bejussanak az egyetemre ebből a térségből és ilyen háttérrel. Biztatnunk kellett őket, hogy ne adják fel, s egy-egy mentori találkozás mindig sokat lendített. Ha hosszú idő telt el ezek között, pláne a járványidőszakban, nagyon hiányolták a személyes beszélgetéseket” – mondta Titi Katalin, aki Tóvári Dorottyával együtt vezeti a projektet.

A programban jelenleg huszonegy diák vesz részt, idén hatan érettségiztek közülük, s mindannyian továbbtanulnak – különböző szakgimnáziumokban, illetve pedagógiai és családsegítő munkatárs tanfolyamon –, de jövőre ők is közelebb kerülhetnek az egyetemi felvételhez. Július közepén a Balatonnál töltöttek egy hetet: pénzügyismereti tábort szerveztek nekik, amely során a kikapcsolódás mellett például a vállalkozási alapismeretek vagy a tudatos vásárlás témáit dolgozták fel, kreatív eszközökkel.

A Máltai Szeretetszolgálat 2016 óta van jelen Tiszabőn, iskolát üzemeltet, fürdőt, mosodát épített és termelőüzemeket nyitott, valamint sokrétű szociális programmal segíti a településen élő családokat. Az esélyteremtő projektek egyike a Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósuló „Út az érettségihez” elnevezésű ösztöndíjprogram. A hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányi előmenetelét segítő, a Máltai Szeretetszolgálat által lebonyolított projekt keretében a munkatársak havonta több alkalommal találkoznak a fiatalokkal, akiket beszélgetésekkel, együtt töltött idővel, szabadidős tevékenységekkel, de főleg személyes jelenlétükkel segítenek.

Ez történt eddig a program keretében:

Forrás, fotó és videó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Mányi Zsolt (balra) és Dézsi Márkó az érettségi bizonyítványukkal