„Varázsunk van” – A Katolikus Szeretetszolgálat zarándoklata Mátraverebély-Szentkútra

Hazai – 2016. június 4., szombat | 16:45

A tavaly hatvanöt éve alapított szeretetszolgálat intézményeinek mintegy kétszáz lakója és dolgozója június 3-án, Jézus Szíve ünnepén Mátraverebély-Szentkúton találkozott. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök sok lelki megerősítésre vágyó gondozottat a betegek szentségében részesített.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Szívvel, szakértelemmel – válaszolja Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat vezetője, amikor arról kérdezem, milyen szlogen jellemezné legjobban a szervezetnek általa és csapata által megálmodott arculatot. – A hitbeli elköteleződés és a profizmus egyidejű hangsúlyozása azért fontos, mert szeretnénk, ha komolyan vennének bennünket az egyházon kívül is, és ha meg tudnánk értetni a világgal, hogy a segítő lelkület és a szakmai színvonal kéz a kézben járhat, sőt erősítheti egymást. Ez a megfontolás húzódik meg konferenciákon való szerepléseink mögött – ilyen volt például az április 21–23-án Budapesten zajló Alzheimer-világkonferencia, amelyen hét előadással voltunk jelen. És van még egy fontos törekvésünk: hogy saját értékvilágunk szellemében mi magunk neveljünk ki, képezzünk és képezzünk tovább segítő szakembereket. A szociális szakma viszonylag fiatal még, az egyházi karitásznak viszont, amely a gyökerének, elődjének tekinthető, ősi, sok évszázados története van. A jogszabályi környezet a professzionalizálódás irányában hat, mert roppant szigorú elvárások jellemzik. Ezeknek nekünk is meg kell felelnünk, de soha nem akarjuk elfelejteni, mi a keresztény háttere, motivációja annak, amiért vagyunk, amiért tenni akarunk. Ezért fokozottan törekszünk a hitbéli indíttatás és a szakma összhangjára, egyensúlyára.”

Munkatársak és lakók egyaránt sokan érkeztek a találkozóra. Különösen népes, kedves és összetartó csapat az ipolytölgyesieké, a szeretetszolgálat egyetlen olyan – augusztusban harmincéves jubileumát ünneplő – intézményéé, amely nem idősekről, hanem tizenhat évesnél idősebb középsúlyos, súlyos és halmozottan fogyatékos emberekről gondoskodik. Vezetőjüket, Szalai Zsuzsannát arról kérdezem, mi az a plusz, amit ez az otthon katolikus voltából fakadóan ad más hasonló profilú intézményekhez képest. „Varázsunk van, azt szokták mondani – válaszolja –, de hogy pontosan miből fakad, azt nem könnyű megfogalmazni. Egész biztosan nagy szerepet játszik benne lakóink tisztasága, gyermeki lelke. Sokszor egyenesen ők mutatnak példát nekünk.”

„Tizenegy, illetve a közelmúltban a kastélyépület leromlott állapota miatt bezárt hejcei otthonunkkal együtt – amelyről még nem szeretnénk múlt időben beszélni – tizenkét intézményünk van – mondja Vajda Norbert, a szeretetszolgálat szakmai igazgatója. – Ezekben hétszáz munkatárs körülbelül ezer lakóról gondoskodik. Mivel az átlagéletkor egyre nő, egyre gyakoribb a demenciás esetek – a kognitív funkciók hanyatlásával járó, leggyakrabban az Alzheimer-kórral összefüggő – előfordulása, és Magyarországon erre egyelőre nincsen intézményes válasz. Ezért a püspöki konferencia támogatásával, a kormányzattal együttműködve mi vállalkoztunk az interprofesszionális, azaz különböző szakmák tapasztalatait hasznosító demencia-alapprogram, a demensellátás módszertanának kidolgozására (a témáról a szeretetszolgalat.hu és az inda.info.hu oldalakon olvashatnak többet). Nagy szakmai elismerésnek tekintjük, hogy bennünket, egy egyházi intézményt tekintenek a legalkalmasabbnak erre a feladatra.

Van egy keresztény és szakmai szempontból egyaránt jelentős ügyünk. Hogy küzdjünk az ellen a szemlélet ellen, amely a demens emberekről lemond, az ő lelki igényeikről megfeledkezik, és kizárólag fizikai ellátásukat tartja fontosnak. Küldetésünknek tartjuk az úgynevezett bazális, minden érzékszervükre ható stimulációnak az ő gondozásukban való alkalmazását, amely érző lényként kezelésük szakmailag legkorszerűbb, nemzetközileg jegyzett módja. Belga és holland szakemberekkel együttműködve azon dolgozunk, hogy ez mind nagyobb teret nyerjen nálunk.”

„Egyetlenem – mindannyiunknak, minden egyes embernek ezt mondja az Isten. Az Isten, aki rajtunk keresztül akarja a világnak a szeretetét megmutatni” – fogalmazott prédikációjában Palánki Ferenc.

Fotó: Lambert Attila

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria