Száztíz év után lesz ismét eucharisztikus körmenet Angliában

Kitekintő – 2018. augusztus 13., hétfő | 17:10

1908-ban betiltották a katolikusok eucharisztikus körmeneteit Anglia és Wales területén, a hivatalos indoklás szerint, mert „zavart keltettek volna a társadalomban”. Idén szeptember elején azonban a liverpooli eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódóan újra tartanak körmenetet.

Az Adoremus eucharisztikus kongresszuson, amelyet szeptember 7. és 9. között tartanak Liverpoolban, tízezren vesznek részt, és ötezren jelezték részvételüket az eucharisztikus körmeneten – tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Száztíz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a demokrácia őshazájában az angol és walesi katolikus állampolgárok az utcára vonulhassanak, követve és imádva az Oltáriszentségben rejlő Üdvözítőt. 1908-ban az akkori Herbert Asquith liberális angol miniszterelnök megtiltotta országszerte a katolikus körmenetek megtartását, mert úgymond a „közrend megzavarásától” tartott. A közrendet valójában a szélsőséges protestáns társulatok zavarták volna meg, melyek az anglikán Angliában nem tolerálták a katolikusok nyilvános megjelenését.

Robert Byrne birminghami katolikus segédpüspök, a  kongresszus elnöke szerint mára nagyon megváltoztak a körülmények. „A Katolikus Egyház a társadalom része. Jelenléte sokkal nagyobb, mint 110 évvel ezelőtt, amikor a tiltásokat bevezették. Ma már nem úgy tekintenek rá, mint egykor, amikor idegen veszélynek tekintették. Liverpool összes keresztény vezetője jelen lesz a körmeneten, mely lezárja a háromnapos eucharisztikus kongresszust. A legszentebb Oltáriszentség mögött haladnak majd, amelynek körbevitelétet 1908-ban betiltották.” 

A segédpüspök hozzátette: „Azt javasoltam Vincent Nichols westminsteri bíborosnak, hogy szervezzünk egy nemzeti eucharisztikus kongresszust a nemzetközi eucharisztikus kongresszusok között, mely alkalmat ad a katolikusoknak, hogy hitüket megünnepelhessék és kifejezésre juttassák az egész ország előtt, mint egy pozitív jelet, mely mindenki javát szolgálja. Tegyük ezt mindenfelé, a kórházakban, az iskolákban, a szegényeket segítő programjainkban, a perifériákon is, ahogy azt Ferenc pápa kéri tőlünk. A szexuális visszaélésekkel terhelt nehéz évek után jöjjön végre valami pozitív üzenet!”

Újságírói kérdésre válaszolva Robert Byrne ismertette a nemzeti eucharisztikus kongresszus programját. Szeptember 7-én, pénteken kezdődik egy szimpóziummal, melynek kétezer résztvevője között számos katekéta, hitoktató, világi hívő és pap lesz jelen. Szombaton tízezren vesznek részt a Liverpooli Echo Arenában tartott szentmisén, amelyre szónokként az angol nyelvterületen nagyon híres amerikai Robert Barron püspököt várják. A nemzeti eucharisztikus kongresszus vasárnap ér véget az ünnepélyes szentségi körmenettel, melyben a résztvevők megvallják az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztusba vetett hitüket. Ez a körmenet lesz az egész kongresszus kulcspontja, hiszen a legszentebb Oltáriszentség mögött vonul majd ötezer ember Liverpool utcáin.

Valamiféle sikert várnak ettől az eseménytől? – kérdezték a birminghami püspököt, aki azt válaszolta, hogy „nem annyira a siker a jó szó. A legfontosabb az, hogy a híveket buzdítsuk az eucharisztikus hitre és az egész Adoremus rendezvény kiváló eszköz arra, hogy elérjük ezt a célkitűzésünket. Az Eucharisztia ugyanis az életünk forrása és csúcsa, melyben Krisztus jelen van közöttünk. A mi keresztény hitünk ugyanis a Jézus Krisztussal fenntartott személyes kapcsolatra épül, és mi katolikusok éppen az Eucharisztián keresztül mélyítjük el azt a kapcsolatot. Az egész kongresszus során mindig lesz alkalom arra, hogy az Eucharisztiában imádjuk az Urat. Ez az imádás vezet el a szentmiséhez, amikor egyedül állunk az Úr előtt és elmélyíthetjük az iránta való szeretetünket, továbbá szívünk szerető szavaival köszönthetjük őt. A szentségimádásban különleges és új módon becsüljük meg őt, amit egyébként a szentmisében teszünk.”

„Az evangelizációval készülünk megújítani Anglia és Wales katolikus egyházát. Egy mind jobban elvilágiasodott társadalomban élünk itt Nagy-Britanniában, ahol szinte már elfeledik az Istent. A liberális és toleráns program mögött azonban valójában mélyen vallásellenes rend rejtőzik. El akarják űzni a hitet a közhivatalokból és le akarják fokozni azt egyszerű magántevékenységre. A megszervezett vallásosság azonban kihívásként fordul a napjaink gondolkodásmódja felé” – nyilatkozta Robert Byrne.

Az 59 millió lelket számláló Anglia legnagyobb vallási közössége a helyi anglikán egyház. Az utóbbi harminc esztendőben azonban szinte a felére csökkent azoknak a száma, akik magukat anglikán kereszténynek tekintik, jóllehet meg vannak keresztelve. A katolikusok száma stabil és egyre inkább erősödést mutat. A lakosság tíz százalékát alkotó római katolikusok a sok évszázados vallási akadályoztatásuk után mind határozottabban élik és képviselik saját meggyőződésüket, aminek éppen most formálódó jele a szeptemberi nemzeti eucharisztikus kongresszus Liverpoolban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: SIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria