120 ezer lengyel zarándok tart Częstochowa felé

Kitekintő – 2017. augusztus 15., kedd | 14:00

„A zarándoklat az Egyházban az a környezet, amelyben a pap meg tudja valósítani szentelése küldetését” – nyilatkozta Grzegorz Rys püspök, aki immár huszonnegyedik alkalommal vezeti a zarándoklatot Krakkóból a Jasna Góra, vagyis a Fényes-hegyi Mária-kegyhely felé Częstochowába.

Mintegy kétszáz különféle útvonalon érkeznek a zarándokok egész Lengyelország területéről Częstochowába ezekben a napokban, hogy együtt ünnepeljék Mária mennybevétele ünnepét, Nagyboldogasszony napját. A leghosszabb zarándokútvonal 650 kilométer hosszú, a Balti-tenger mellől, Szczecin és Gdańsk városokból indul.

A hagyományos gyalogos zarándoklat mellett egyre többen választják a biciklis, a görkorcsolyás vagy a gördeszkás zarándoklást; de vannak, akik lóháton teszik meg az utat Szűz Mária, Lengyelország királynője tiszteletére. Gyalogosan az átlagos napi táv mintegy harminc kilométer, amit énekelve, imádkozva, beszélgetve vagy csendet tartva tesznek meg a zarándokok, akik útjuk során mindennap szentmisén vesznek részt, így a zarándoklat valójában egy „mozgó” lelkigyakorlatnak tekinthető.

A szervezők szerint idén több mint 120 ezren érkeznek Częstochowába Nagyboldogasszony ünnepére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria