Az 1848-as forradalom arcképcsarnoka – Ünnepi kiállítás Medgyesen

Külhoni – 2017. március 15., szerda | 14:02

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a hazaszeretetről és a hűségről tanít, különösen a szórványban. Ebből az alkalomból érkezett Babota Tibor plébános meghívására Medgyesre Molnár Attila fotóművész egyedi „Az 1848-as forradalom arcképcsarnoka” című kiállítása.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kiállított anyag Molnár Attila fotóművész 1848–49-es szabadságharchoz kötődő dokumentumképeiből áll össze, amelyeket maga Molnár Attila válogatott. A kiállítás arculatát Ádám Gyula fotóművész, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa tervezte. A tárlat eredetileg a Hargita Megyei Kulturális Központban kapott helyet – most azonban a medgyesi római katolikus plébánia nagytermében tekinthető majd meg.

A gyűjtemény az 1848-as forradalom alakjait ábrázolja, ugyanakkor kortörténeti dokumentum is: a képek bemutatják a kor divatját, megörökítik a hölgyek, urak gesztusait. A kiállításnak vannak egyedi, különleges darabjai is, például a Kossuth Lajost ábrázoló fotógráfia, ami a Magyar Nemzeti Múzeumban is csak másolatban van meg. A Türr István tábornokot ábrázoló fotó, illetve az Orbán Balázsról készült kép sem ismert a nagyközönség előtt.


A kiállítás létrejöttét a Hargita Megyei Kulturális Központ biztosította. A tárlat megtekinthető medgyesi március 15-ei ünnepség keretében, amely szerdán 18 órakor kezdődik.

A gyűjtemény egyébként megtekinthető a Hargita Megyei Kulturális Központ székhelyén, Csíkszeredán a Temesvári sugárút 4. szám alatt.


Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria