220 éves a pápai nagytemplom

Hazai – 2015. május 5., kedd | 14:40

A pápai Szent István vértanú plébánia idén ünnepli a nagytemplom felszentelésének 220. évfordulóját. Ebből az alkalomból május 3-án, vasárnap Mail József apátplébános mutatott be szentmisét az építtető Eszterházy Károly püspök lelki üdvéért – adja hírül a Veszprémi Főegyházmegye.

KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

Mail József homíliájában hangsúlyozta: A keresztények számára nem a kőből épült templom a fontos, hanem az ember, amely Isten temploma. Mégis szükségünk van egy látható kőtemplomra, ahol Istennel találkozhatunk. A szentmise után a templom kincseiből összeállított, az I. világháborúra emlékező tárlatot nyitottak meg a Marciális-kápolnában.

A kiállításmegnyitón Mail József apátplébános vezette körbe az érdeklődőket. A tárlaton helyet kaptak az I. világháború idejéből fennmaradt kegytárgyak, képeslapok, fényképek is. A Marciális-kápolnában a IV. század elején vértanúhalált szenvedett Szent Marciális római katona földi maradványai tekinthetők meg. Az emeleti teremben modern szakrális, liturgikus tárgyakat, miseruhákat helyeztek el, illetve az Eszterházy-panoptikum is ott kapott helyet. Délután hangversennyel várták a híveket, majd imaórát tartott a plébánia imacsoportja, az ünnepi program az esti szentmisével zárult.

A barokk plébániatemplomot Eszterházy Károly egri püspök (hivatali ideje: 1762–1799) építtette. A munkát 1774-ben kezdték meg, 1780-ban bekövetkezett haláláig Fellner Jakab dolgozott rajta, ő készítette a terveket. Halála után Grossmann József irányította az építkezést, de 1785-ben ő is meghalt. A templomot 1786-ban fejezték be.

A hatalmas templom a Dunántúl legnagyobb hatású épülettömbje: 42×22 méter, tornyai 71 méter magasak. A tümpanonban az Eszterházy püspöki címer látható. A két homlokzati torony között Szent István vértanú nagyméretű szobra áll. A templomhajót Maulbertsch Szent István vértanú életét ábrázoló freskókkal díszítette, a kórus és a sekrestye falképei is az ő alkotásai. A főoltár Grossmann József munkája, az oltárképet Hubert Maurer festette, amely Szent István megkövezését ábrázolja. A főoltár szobrait Prokop Fülöp készítette carrarai márványból, a régi gyóntatószékek, a keresztelőkút és a szószék szintén az ő munkái. A falakon elhelyezett terrakotta stációkat Cziráki Lajos készítette.

A nagytemplom alatt lévő kriptában nyugszik az Eszterházy család több tagja és néhány pápai polgár.


A Diocletianus-féle keresztényüldözések során (303–304 körül) halt mártírhalált Szent Marciális római légióparancsnok. Díszmagyarba öltöztetett teljes testereklyéje 1783 óta nyugszik Pápán. A csontvázat, melyen még egyes helyeken láthatók bőr- és hajfoszlányok, Eszterházy Károly püspök Rómából hozatta a plébániatemplomba, ahol a Szűz Mária-kápolna feletti oratóriumtérben helyezték el.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye; Orszagalbum.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria