25 éves fennállását ünnepelte a hajdúdorogi Szent Bazil görögkatolikus középiskola

Hazai – 2015. október 12., hétfő | 13:31

Október 3-án a 9. Hajdúdorogi Kulturális Napok elnevezésű rendezvénysorozat keretében tartotta meg a Szent Bazil Oktatási Központ Gimnáziuma kulturális bemutatkozó estjét.

A 25 éves a Szent Bazil című rendezvényen az iskola diákjai léptek fel, többek között különböző rangos versenyek díjazottjai: verset szavalt a Kazinczyról elnevezett szép magyar beszéd verseny első helyezettje, citerázott a nyíregyházi főiskolai népzenei verseny győztese, bemutatót tartottak a nádudvari mazsorettfesztivál kiemelt arany minősítettjei, valamint a kick-box-diákolimpia bajnoka is. Mellettük szólóénekesek, zenészek és néptáncosok mutatkoztak be.

A vendéglátó szakos diákok az évfordulót egy 25 méter hosszú bejglivel ünnepelték, amit október 8-án a település központjában osztottak szét a városlakóknak.

Hajdúdorogon 1700-ban nyílt görögkatolikus iskola. Az oktató-nevelő munka vallásos szellemben folyt egészen 1948-ig. 1991-ben, II. János Pál pápa magyarországi látogatásának évében Keresztes Szilárd akkori megyéspüspök gimnáziumot, szakközépiskolát és diákotthont alapított a hajdúdorogi és az onnan elszármazott értelmiségiek kezdeményezésére. 2006. szeptember 1-jén a Hajdúdorogon működő görögkatolikus oktatási intézmények összevonásával létrejött a görögkatolikus oktatási központ mint közös igazgatású, többcélú közoktatási intézmény. Ugyanebben a tanévben beindult a vendéglátás és idegenforgalmi szakmacsoportos képzés is a meglévő mezőgazdasági szakmacsoportos képzés mellett. 2008. szeptember 1-jén az intézmény felvette a Szent Bazil nevet.

Forrás és fotó: Szent Bazil Görögkatolikus Oktatási Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria