25 éves fennállását ünnepli a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola

Hazai – 2015. október 8., csütörtök | 20:25

Hálaadó szentmisével ünnepelte jubileumát a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola. Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén Snell György püspök mutatta be a szertartást az iskola közössége, a szülők, és az egykori diákok előtt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Hálát adni gyűltünk össze Istennek 25 évért, ami egy iskola megszületésének és eredményes működésének története. Az eltelt években sokakat indított el az életben hitben és tudásban megerősítve – köszöntötte Lambert Zoltán, a városmajori Jézus Szíve-templom plébánosa az ünneplő közösséget, a templomot zúfolásig megtöltő gyereksereget.


Dóra Zoltán igazgató Magyarok Nagyasszonya ünnepéről emlékezett meg: ez az a nap, amikor Szent István király felajánlotta Magyarországot Máriának, ezért visszük ezen a napon háladásunkat Krisztus és Szűz Mária elé – fogalmazott.

A liturgián koncelebráltak a plébánia lelkipásztorai és az iskolához kötődő paptestvérek. A szentmisén részt vett Gere György, az iskola alapításában kezdeményező szerepet betöltő és az iskolát 2009-ig vezető egykori igazgató.

Snell György püspök szentbeszédében azt fejtette ki, mit jelent hálát adni, és miért nem tud ma sok ember köszönetet mondani élete ajándékaiért. A templomot megtöltő több mint négyszáz gyermeknek ezt üzente: az alázatosság fontos erény, akkor is, ha ma nem divatos, ha ma tévesen gyöngeségként és szolgalelkűségként értelmezik. Az alázatosság önismeretünk alapja: tudom, hogy amim van, minden képességemet, adottságomat, Istentől kaptam, mégpedig azért, hogy embertársaimnak szolgáljak vele. A főpásztor rámutatott: ha tudjuk mit nyertünk, alázatossá válunk. Ez az alázatosság hozott minket ide, a hálaadásra.


Majd az iskola küldetéséről szólt: egyszerre növekedhetünk itt a hitben és a tudásban, otthonosan és mélyen. Így a hit által vezetett értelemmel kutathatjuk a világmindenség titkait, ismerhetjük meg a világot. Köszönjük meg ezt, és előre tekintve kérjük ehhez a további kegyelmeket. Végül Máriára fordította a gyerekek figyelmét: Mária édesanyánk, aki vigyáz ránk. Munkálkodjunk azon, hogy ez a nemzet a jövőben is Mária birtoka – Pannonia sacra – legyen. Ha erre figyeltek, és Isten akaratát követitek, csodálatos jövő vár rátok – zárta szentbeszédét.

A liturgia keretében Snell György megáldotta az iskola zarándokzászlóját.


A szentmise végén a gyerekek éneke Máriát köszöntötte, és az iskola himnuszának eléneklésével fejeződött be a hálaadás. A 25 éves jubileum alkalmából minden diák apró ajándékot kapott. 

Dóra Zoltán igazgató kérdésünkre a jubiláló iskola alapításáról elmondta, alulról jövő kezdeményezésként, tanárok és szülők összefogásával jött létre az intézmény. A szülőkkel való szoros kapcsolat mindmáig megvan: a gyerekek nevelését az iskola és a család közösen, egymásra támaszkodva végzi. Ezt segítik a tanév programjai, az osztályok családos kirándulásai, és kiemelten az iskola közösségének minden reggeli imája, amin a szülők is részt vesznek. Az alapításkor kitűzött célok, így a hitre, tudásra, hazaszeretetre nevelés, a művészetek, néphagyomány ápolása ma is meghatározzák a pedagógiai munkát. A tanév ünnepei az egyház liturgikus rendje szerint épülnek fel.


A jubileumra emlékkönyv készül az iskolában, szülői szervezésben bállal, tátrai kirándulással is ünnepel a közösség, a tantestület pedig szentföldi zarándoklaton vesz részt – mondta Dóra Zoltán. A jövő feladatai között elsőrendű fontosságú egy tornaterem kialakítása, melynek tervei már elkészültek, most reménykednek a megvalósításban.


Az iskolát a XII. kerületi önkormányzat alapította négy helyi plébánia elvi támogatásával.  Először az Alkotás utcában kaptak helye. Első tanévüket 1991-ben kezdték. Ekkor négy osztályban – két első, egy harmadik és egy negyedik – 94 gyerek tanult. Később, 1995-ben a tanulói létszám növekedése miatt átköltöztek a Csaba és a Városmajor utca sarkán lévő épületbe. Az önkormányzat 1997-ben az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének adta át a fenntartói jogokat. 2010-re megújult az iskola infrastruktúrája, bővítették az épület befogadóképességét, korszerűsítették felszereltségét. 2015-re a tanulói létszám 436-ra emelkedett, az osztályok száma pedig 18-ra.


A Pannonia Sacra nem tagozatos iskola, de az ének-zenei nevelés kiemelt szerepet játszik a életükben. Minden diák tanul furulyázni, és három kórusuk is van. A képző- és iparművészeti nevelésnek is nagy fontosságot tulajdonítanak.


A hagyományokban gazdag iskolai élet kiemelkedő programjai a májusi Mindszenty kerékpáros zarándoklat Budapestről Esztergomba, a januári Margit-szigeti Szent Margit-misén való részvétel, az őszi vásár, a zeneakadémiai koncert és a végzős osztályok határon túli kirándulása.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria