58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a famagustai templomban

Kitekintő – 2014. április 18., péntek | 19:30

A görög ciprusiak 58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a Ciprus török oldalán álló, famagustai templomban. A polgármester a gesztust a görög–török megbékélés jelének tekinti - tájékoztat a La Croix.

Alexis Galanos, Famagusta száműzetésben élő polgármestere úgy véli, hogy a görög-ortodox liturgikus naptár egyik legjelesebb napjára, nagypéntekre engedélyezett liturgia a Szent György Exiler templomban „a megbékélés üzenetét” hordozza.

„Ez különleges jelentőségű esemény” – nyilatkozta Alexis Galanos a sajtónak, hozzátéve, hogy nagyjából négyezer hívő megjelenésére számít a város török-ciprusi polgármesterével, Oktay Kayalppal közösen megszervezett szertartáson.

Ciprus szigetén két népcsoport: a görög és a török közösség él, egymással meglehetősen feszült kapcsolatban. E feszültségek eredménye az is, hogy a görögök 1956 óta nem rendezhettek szertartást a sziget török oldalán álló, famagustai templomban. A két közösség viszonyának enyhülését mutatja, hogy a görögök december óta két alkalommal egy-egy reggeli liturgia megünneplésére is lehetőséget kaptak.

Számos kudarcot és halogatást követően februárban, az ENSZ felügyelete alatt ismét megindultak a sziget újraegyesítését célzó tárgyalások.

Magyar Kurír
(já)