70 év 70 km – Kerékpártúra és balatonfűzfői megemlékezés

Hazai – 2015. április 18., szombat | 0:41

Április 17-én, pénteken reggel tucatnyi kerékpáros indult zarándokútra Szigligetről Bódi Mária Magdolna életének nyomában – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

A zarándokok első állomása Badacsonytördemic volt, itt keresztelték meg Bódi Magdit. Kovács Károly plébános és Vollmuth Péter polgármester várták a kerékpárosokat, akik együtt imádkoztak a templomban, majd továbbindultak Köveskálra, ahol Magdi az iskoláit végezte, s ahol a szentségekhez járult. Itt Baladincz József plébánossal imádkoztak a zarándokok, majd Juhász Gábor atyával, lelkivezetőjükkel koszorút helyeztek el Bódi Mária Magdolna emléktáblájánál.

Délután érkeztek Balatonfűzfőre, ahol a Nitrokémia Zrt. bejárata mellett emléktáblát áldottak meg ünnepélyesen. Szécsi Ferenc plébános köszöntötte a jelenlévőket, majd Tasnádi Tibor, a Nitrokémia Zrt. szakmai koordinációs igazgatója beszédében örömét fejezte ki, hogy a gyárban, amely már nem akkora, mint három generációval ezelőtt, egykori dolgozójuk példaként állhat ma is a munkatársak előtt. „Magdi élete ugyanolyan példaértékű volt, mint halála. Életében választott egy utat, amiben hitt, s azon végigment, a végsőkig” – fogalmazott az igazgató.

Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere köszönetét fejezte ki a kerékpáros zarándokoknak, akiket a település vacsorával és szállással várt. A polgármester beszélt Bódi Magdi életéről, és hálával idézte fel, hogy a település és a plébánia összefogásának köszönhetően avathatják fel az emléktáblát, amely Magdi példáján keresztül közelebb viheti egymáshoz a helyieket.

Márfi Gyula érsek emlékeztetett, hogy Bódi Mária Magdolna már kisgyermekkorában is elmélyülten tudott imádkozni, s nemcsak Isten iránti buzgósága emelkedett ki a többiek közül, hanem embertársain is sokat segített. „Magdi már nagyon fiatalon dönteni tudott a szüzesség mellett, sajnos napjainkban a fiatalok nehezen tudják eldönteni, hogyan éljék életüket. Emiatt is kell Magdi közbenjárását kérni” – hangsúlyozta a főpásztor.

A zarándokok szentmisével köszönték meg a nap kegyelmeit a fűzfőgyártelepi templomban, reggel pedig Litérre érkezve vesznek részt a többi zarándokkal együtt az ünnepi megemlékezésen. A vértanúság helyszínén tartandó ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros lesz.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria