810 éves a lébényi templom

Hazai – 2016. szeptember 5., hétfő | 15:17

Augusztus 28-án Veres András győri megyéspüspökkel ünnepelte létrejötte 810 éves jubileumát a Győr-Moson-Sopron megyei Lébény város Szent Jakab-plébániájának közössége. A 13. század elején épült templom hazánk egyik legjelentősebb román kori műemléke.

„Jó volt találkozni templomunk 810 éves jubileumán. Nagy érték, ha örömeinkben osztozni tudunk, képesek vagyunk együtt ünnepelni, megbecsülni egymás lelkipásztori igyekezetét” – fejezte ki örömét Gőgh Tibor plébános szerkesztőségünknek küldött beszámolójában. A Szent Jakab-plébánia és a hozzá tartozó társegyházközségek – Fehértó, Győrsövényház, Bezi – hívei együtt ünnepeltek a Győri Egyházmegye új főpásztorával, számos világi és egyházi méltóság részvételével.

Jelen voltak a Szent Jakab Baráti Kör tagjai, akiknek köszönhetően egész évben több százan érkeznek Lébénybe a Szent Jakab-út magyarországi szakaszán, mely Pannonhalmát is érintve Budapest és Lébény között húzódik kétszáz kilométer hosszan, s folytatódik az ausztriai Wolfsthalig, mely az El Camino legkeletibb pontja volt 2009-ig, a magyarországi szakasz kiépítéséig.

Az ünnepi szentmisén a templom Vox Angelica kórusa énekelt.

A műemlék épület az ország egyik legkorábbi nemzetségi monostortemploma. Története a 12–13. század fordulóján kezdődött, a templom külső falára vésve egy 1206-os évszámot találtak.

Kezdetben bencések éltek itt, akik az 1541-et követő években a török betörések miatt elhagyták itteni birtokaikat, Pannonhalmára költöztek, és a kolostor lakatlanná vált.

A romos apátságot 1631-ben a jezsuiták kapták meg, néhány éven belül az épületeket helyre is állították. A jezsuiták rendjük 1773-as feloszlatása után elhagyták Lébényt, a kolostor másodszor is elnéptelenedett.

A birtokok többségét a Zichy család szerezte meg, ők a templomot a falunak adták át, így lett 1830-ban Lébény plébániatemploma. Az épület mai formáját a 19. század második felében nyerte el. 

Forrás és fotó: lébényi Szent Jakab-plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria