95 éve született Oreste Benzi, a XXIII. János Pápa Közösség alapítója

Kitekintő – 2020. szeptember 8., kedd | 20:07

Szerette a kitaszítottakat, feltétel nélkül hitt a gondviselésben és Jézusban, aki megsokszorozta erejét és energiatartalékait. Ferenc pápa 2014-ben így jellemezte Oreste Benzit, a Rimini mellett született szent életű papot, akinek megkezdődött boldoggáavatási folyamata.

„Abban a pillanatban, amikor lehunyom a szemem ezen a földön, a körülöttem álló emberek azt mondják majd: »Meghalt.« Valójában ez hazugság. Halott vagyok annak a szemében, aki lát engem, de valójában a halál nem létezik, mert amint lecsukom ezen a földön a szemem, megnyílok Isten végtelensége előtt” – fogalmazott Oreste Benzi, aki 2007. november 2-án hunyt el. Lelki végrendeletének ebben a részletében benne rejlik mindaz a szeretet, mely életét táplálta. Életét mások életének megmentésének szentelte: az általa alapított XXIII. János pápáról nevezett közösségbe befogadta a kitaszítottakat.

1925. szeptember 7-ét írtak, amikor San Clementében, a Rimini belső dombvidékén meghúzódó kis faluban megszületett Oreste Benzi. 95 év telt el, és az általa elindított kezdeményezés tovább él, jelenlegi vezetője a nyáron újraválasztott Giovanni Paolo Ramonda. Ő így emlékezik Don Benzire:

Olyan pap volt, aki meghallgatta a gyermekeket, álmokat adott a serdülőknek, felelősséget bízott a fiatalokra, megnyitotta a családok szívét és otthonait, kiborította a gazdagok erszényét.

Don Benzi ma írásaival továbbra is azt üzeni nekünk, hogy a szegényeknek adjunk enni, az Abszolútra éhező fiataloknak adjunk válaszokat. Az Egyház legyen szegény, és menjen ki a perifériára szerte a világon; a papok legyenek szerelmesek Jézusba, és merüljenek el e nép életében. Fentről megtanítja nekünk, hogyan éljünk jobban itt lent.”

Oreste Benzi volt szemináriumi spirituális elöljáró, a Katolikus Akció egyházmegyei ifjúsági asszisztense, középiskolai hitoktató. 1968-ban hívta létre a XXIII. János Pápa Közösséget, mely jelenleg a világ 45 országában működik. Boldoggáavatási eljárása folyamatban van.

2014. december 20-án Ferenc pápa a Vatikánban találkozott a közösség tagjaival, és felidézte az alapító tanítását: „Ahhoz, hogy álljunk, térdre kell ereszkednünk.”

Szeretete a kicsinyek, a szegények, a kitaszítottak és az elhagyatottak iránt a Megfeszített Krisztus iráni szeretetben gyökerezett, aki szegénnyé és utolsóvá lett értünk.

Bátor kiállása a sok kezdeményezés megvalósításában a feltámadt, élő és köztünk működő Krisztusba vetett hitből fakadt, aki képes megsokszorozni kevés erőnket és rendelkezésre álló forrásainkat, mint ahogy annak idején megszaporította a kenyeret és a halat, hogy enni adjon a tömegnek” – fogalmazott Ferenc pápa.

„A közösség nem Don Benzi tulajdona, a közösség az Úré – mondta ő maga egy interjúban, amikor a jövőről kérdezték. – Amikor azt mondják nekem, hogy »Te vagy az alapító«, azt szoktam felelni, hogy »Félek, nehogy az elsüllyesztő legyek«. Amitől igazán tartok, az az, hogy a közösségen belül eltűnik a prófécia, hogy intézménnyé válik. Prófétákra és próféciákra van szükségünk.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria