A 150 éves köröstarjáni templom búcsúját ünnepelték

Külhoni – 2017. szeptember 24., vasárnap | 14:41

Szeptember 17-én tartották a 150 éves köröstarjáni plébániatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt, aki a szertartást követően Bărbuţ Péter plébánossal emléktáblát is megáldott.

Köröstarján lakosságának körülbelül 35-40 százaléka magyar nemzetiségű, túlnyomó többségük római katolikus vallású. A Szűz Mária tiszteletére felszentelt plébániatemplomot Guttman József váradi építőmester építette 1867-ben, neoromán stílusban.

Az idei búcsúra nemcsak a helyi hívek jöttek el, Újpalotáról is érkeztek zarándokok. Az ünneplőket Bărbuţ Péter plébános köszöntötte, majd helyi gyerekek egy csoportja adott műsort.

Prédikációját Böcskei László három aktuális üzenetre alapozta. A főpásztor először arra hívta fel a figyelmet, hogy a köröstarjáni templombúcsún, vagyis Mária szent nevének az ünneplésekor a Szűzanya kerül a középpontba, akinek a tisztelete egyébként is a köröstarjáni katolikusok lelki életének fontos része már évtizedek, évszázadok óta; e tisztelet gyökerei még a templom építése előtti időkbe nyúlnak vissza. Másfelől a 150. születésnap, mint minden kerek évforduló, egyúttal különleges módon a jövőbe is mutat, hiszen az állandó jelent az örökkévalósággal köti össze az óhajtott jövő reményében. Harmadrészt pedig egy évközi vasárnapi mise is zajlik, mely Krisztus tanításának befogadása nélkül üres és tartalom nélküli lenne, hiszen a megalázkodás és a megbocsátás olyan növekedést jelent a keresztény ember számára, mely a mélyből fakad és a magasba emel, ha önfeláldozóan gyakoroljuk. – Ezen a napon e három fonal valahogy összefonódik, ha felismerjük, hogy mennyire időszerű felszólításokkal szembesít bennünket a templombúcsú, égi édesanyánk és Jézus – hangsúlyozta a szónok.

Majd arról is beszélt, hogy a tarjáni templomban mintha a kánai menyegzőt látnánk megvalósulni, s ebben a környezetben felismerni véljük önmagunkat is. Jézus ugyanis az emberek társaságát keresi, ennek örvend, mert mondanivalója van számunkra. Ezért köztünk és velünk van, Mária pedig segít megérteni a jelenlétének súlyát, hogy ez plusz minőséget jelent számunkra, mert néha süketek és vakok vagyunk az igazsággal szemben.

Mária nemcsak a kánai menyegzőn, hanem úgy is, mint e templom és közösség védőszentje, ezt a szerepet tölti be a tarjániak számára is, előttük és értük, hitelesen és vonzóan, annak érdekében, hogy megértesse velük Isten közelségét, Jézus tanításait, és hogy az itteniek nap mint nap megélhessék azt, hogy nemcsak kőből fontos templomot építeni, hanem élő kövekből is meg kell próbálnunk szentélyt létrehozni – tette hozzá Böcskei László.

A szentmisét követő körmenet után Farkas Zsolt református tiszteletes is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Böcskei László megyéspüspök Bărbuţ Péter plébánossal együtt leleplezte és megáldotta azt a emléktáblát, mely a hívek adományainak köszönhetően annak a huszonöt lelkipásztornak a nevét örökíti meg, akik Köröstarjánban szolgáltak.

A templombúcsún közreműködött a Kiss Géza kántor-karnagy vezette várad-olaszi Bihari Sándor kórus, szólót énekelt Kiss Lívia, játszott a Deé Róbert által felkészített zenekar, valamint egy alkalomhoz illő fényképkiállítást is meg lehetett tekinteni.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria