A belső erő forrásai témában rendezték meg a XI. Kárpát-medencei Női Szümpoziont Debrecenben

Hazai – 2018. március 21., szerda | 10:40

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg március 14. és 16. között a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott debreceni Boldog Terézia Szakkollégium női szümpozionját, amely évről évre valamely, a női személyiségfejlődéshez kapcsolódó téma több szempontú feldolgozását tűzi ki célul.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idei téma a „belső erő forrásai” volt, amelynek teológiai aspektusait Guba András SchP világította meg, kiemelve a saját döntés, a saját tett szerepének fontosságát. Hári Ildikó SSND nővér a lélek egységéről és sérthetetlenségéről beszélt; Tornay Krisztina M. Petra SSND az előző évekhez hasonlóan képzőművészeti alkotások ikonográfiai vizsgálatával közelítette meg belső erőforrásaink mibenlétét, a hét fő erényt alapul véve – kiemelten a sarkalatos erények egyikét, a fortitudót (erősség).

A résztvevők nemcsak Magyarország területéről, hanem a Délvidékről, Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek.

A találkozón a szakkollégiumi hallgatók és a meghívott előadók női szemmel, illetve erre reflektálva közelítették meg a témát. Tóth Judit, a Debreceni Egyetem irodalomprofesszora a kora ókori női keresztény közösségek kialakulásáról, ennek irodalmi forrásairól beszélt; Sajgó Szabolcs SJ Polcz Alaine-nel való közös munkájukról és az annak eredményeként létrejött Élet, hit, lélek című beszélgetőkönyvről emlékezett meg (a kötet szerzői Polcz Alaine pszichológus-tanatológus, Beer Miklós váci püspök és Sajgó Szabolcs jezsuita).

A téma tudományos oldalának vizsgálatát folytatva Katona György docens, a Soproni Egyetem rektorhelyettese a női lélek érzékenységéről, sebezhetőségéről tartott előadást; Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem oktatója, humántudományi doktori iskolájának témavezetője A családban az erő című könyvében szereplő kutatását ismertette, mely több mint ezer, a levelező oktatásban részt vevő hallgató megkérdezésén alapul. Az ismertetett eredmények megerősítették a jelenlévőket abban, hogy a jól működő család mind a tanuláshoz, mind a munkához való hozzáállásban jelentős segítséget ad, növeli az élettartamot, az életminőséget, és erősíti a testi-lelki-szellemi egészséget.

A belső erő forrásait minitréningeken és műhelyeken is vizsgálhatták, tapasztalhatták a konferencia résztvevői: Baráti Eszter M. Kinga SSND táncmeditációt, Hári M. Ildikó mesefeldolgozást, Guba András SchP szupervíziót, Pehartz Tamás az érzelmi kommunikációról szóló műhelyt, Szántó Boróka kreatív műhelyt, Dudás Nóra zeneterápiás minitréninget tartott, Tornay Judit pedig Szabó Magda művészetéről vezetett workshopot.

Bemutatkozott a Boldogasszony Iskolanővérek és a Dolina Forrás Nonprofit Kft. közös projektje, a Boldogasszony Manufaktúra is.

A háromnapos rendezvénysorozatot művészi produkciók is színesítették: B. Raunio Maria finn festőművésznő Egyedül-együtt című kiállítása, az E-mancik Verslábak neccharisnyában című kortárs verses előadása, továbbá Kovács Csilla és Laczkó-Pető Balázs Ének és marimba harmóniája című koncertje.

A március 15-ét is magában foglaló háromnapos rendezvényen megemlékeztek az 1848-as forradalomról is.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria