A Biblia diákalkotók szemével – Kamarakiállítás nyílt Győrben

Hazai – 2018. november 21., szerda | 12:15

A tizenhét éves Apor Vilmos Művészeti Iskola kamarakiállítással készült anyaintézménye, a győri Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont alapításának huszonötödik évfordulójára. A tárlaton a művészeti oktatási intézmény diákjainak alkotásai láthatók.

Keresztény emberként – tanárok és diákok számára egyaránt – a legfontosabb olvasmány kultúránk és hitünk bölcsője, a Biblia. A Szentírás a tanulságos történetek, izgalmas egyéniségek, gazdag jelentéstartalmú szimbólumok kifogyhatatlan tárháza. Minden szava szent és igaz. E gondolat szellemében ragadtak ecsetet az Apor Vilmos Művészeti Iskola legidősebb továbbképzős növendékei, hogy festményeiken jelenítsék meg a Biblia hőseit.

A győri művészeti továbbképző iskola két alsóbb évfolyamának növendékei bibliai szimbólumokat dolgoztak fel festményeiken; klasszikus művek térbeli újragondolását alkották meg rendhagyó festménydobozok formájában. A dobozokban régi nagy mesterek – Fra Angelico, Tiziano, Caravaggio – bibliai témájú alkotásai elevenednek meg.

Az alapfok ötödik évfolyamán tanuló növendékek a gótika korában kalandoztak: szép üvegablakokon idézik meg a Szentírás csodáit, jelképeit és szereplőit.

Szintén az ötödik évfolyamosok építettek életképet nemezfigurákból: Krisztus kiterjeszti karját, s szavára lecsendesedik a viharos tenger. A tanítványok a hajón állva és a partról figyelve részesei a csodának.

„Huszonöt évvel ezelőtt füves rét terült el az Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont helyén. A kiállítás minden alkotása azt a szeretetet fejezi ki, ami a művészetis diákok szívében él – írta a kamarakiállítás kapcsán Gergics Ágnes. – A Bibliáról, Bibliából szólnak ezek a művek, gyermekalkotóktól mindenkinek, aki az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont épületébe látogat.”

A kiállítás december 21-ig, a téli szünet kezdetéig tekinthető meg.

A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban 2002 szeptemberében indult az alapfokú művészetoktatás: az Apor Művészeti Iskolában képző- és iparművészeti szakirányon, makett- és papírtárgykészítő tanszakon folyik délutáni iskolarendszerű alapfokú művészeti képzés. A művészeti képzést azzal a céllal indították el, hogy a képző- és iparművészet területén jártas, a művészet értékeit befogadó, alkotó szellemű fiatalokat neveljenek, és segítsék az esztétikai érzékenység kialakítását – olvasható az intézmény weboldalán.

Forrás: Gergics Ágnes/Győri Egyházmegye

Fotó: Kissné Kostelec Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria