A Boldogasszony-zarándokvonat útja

Külhoni – 2018. május 18., péntek | 10:20

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony-zarándokvonat Nagyváradot, Kolozsvárt és Marosvásárhelyet érintette május 17-én. A zarándokokat minden állomáson ünnepélyesen köszöntötték.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A nagyváradi állomásra csütörtökön délben futott be a Boldogasszony-vonat. A zarándokokat Böcskei László megyéspüspök és Fodor József általános helynök fogadta. A főpásztor a zarándokok imájába ajánlotta a nagyváradi egyházmegyét, és Isten áldását kérte további útjukra és életükre.

A vonat délután, több mint negyven perces késéssel érkezett Kolozsvárra, ahol tánccal és pogácsával köszöntötték a zarándokokat. Veres Stelian plébániai kormányzó úgy fogalmazott, ez a találkozás „mindannyiunkat megerősít keresztény hitünkben, nemzetünk tudatában és az összetartozás érzésében”. Hozzátette: „Napjainkban hatványozottan szükségünk van a Boldogasszony, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmára, valamint a hitre, a reményre, a szeretetre, mert a csüggedés sokszor vesz erőt nemzetünkön.”

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a zarándokok érezzék otthon magukat Erdélyben, és a tág értelemben vett Kárpát-medencében. „A zarándoklás meghaladja a felekezeti kereteket, ez magyarságunk megélése” – fogalmazott Oláh Emese.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzuljának megfogalmazása szerint a zarándokok jelenléte és e találkozás „bizonyítja leginkább ragaszkodásunkat a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, nemzeti értékeinkhez, egymáshoz, valamint azonosságtudatunk megőrzésének képességéhez”.

A zarándokok nevében többen is üdvözölték a helyieket, köztük a zarándoklat lelkivezetője, Varga Lajos váci segédpüspök is.

Szavalatot mondott Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. A körösfői Riszegvirág Néptáncegyüttes pedig előadásával járult hozzá az ünnepléshez.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria