A Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Kollégium engergetikai korszerűsítése

Hazai – 2014. augusztus 29., péntek | 10:18

A KEOP-5.5.0/B/12-2013-0328 kódszámú projekt sajtóközleményét olvashatják.

A Szombathelyi Egyházmegye által az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Kollégium Energetikai korszerűsítése” című, KEOP-5.5.0/B/12-2013-0328 jelű pályázatát a Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatóság 160 269 024 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. Az elfogadott támogatási intenzitás: 100%. A projekt elszámolható költségei a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában kerülnek finanszírozásra.

A pályázat tárgya: a Brenner János Kollégium energetikai korszerűsítése. Az épület műemléki védettség alatt áll, ezért az épületrészek hőtechnikai jellemzőinek javítása örökségvédelmi problémákba ütközik. A projekt célja az épület nyílászáróinak felújítása, részleges cseréje; a zárófödém hőszigetelése, a fűtés korszerűsítése, a használati melegvíz rendszer cseréje, valamint napkollektorok beépítése. 

A nyílászárók belső oldalán hőszigetelt üveggel készült új ablaktáblák kerülnek elhelyezésre, mivel a falak külső hőszigetelése nem oldható meg, a zárófödémre a műszaki leírásban szereplő szigetelő paplan réteget helyezünk el. A nyílászárók külső része felújításra, szükség esetén cserére kerül.

Az épület központi fűtése jelenleg nem szabályozható, égtájak szerint nincs elválasztva, igen jelentős a hőveszteség. A meglevő radiátorok felfűtéséhez legalább 20%-kal több energia szükséges, mint a korszerűbb lemez radiátorokhoz, ezért valamennyi radiátor cserére kerül a megtápláló vezetékekkel együtt.

A melegvíz-szolgáltatást ellátó gázkazánok elöregedtek, cseréjük mindenképpen indokolt. A jelentős használati melegvíz igény miatt az épület udvarán a déli tetőfelületen ötven db napkollektort helyezünk el, a napenergiával működő berendezések üzembe állítása jelentős energiamegtakarítást eredményez az intézmény számára.

A beruházás a Szombathelyi Egyházmegye által üzemeltetett Brenner János Kollégium energiafelhasználásának csökkentéséhez, gazdaságosabb működéséhez járul hozzá. A kollégium a belvárosban helyezkedik el az egykori püspöki papnevelő intézet épületében, melyet még Szily János püspök építtetett. A kollégium pedagógiai programjának alapja a szeretetteljes, személyes törődés, a nyugodt tanulási feltételek biztosítása, valamint a szabadidő hasznos eltöltése. A kollégiumi nevelés a keresztény-katolikus értékekre épül. A kollégium országos beiskolázású, elsősorban azonban a Szombathelyi Egyházmegye területéről érkeznek a keresztény szellemiségű családok gyermekei.

A projekt megvalósítási időszakának tervezett kezdő időpontja: 2014. március 1. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2014. november 30.

Magyar Kurír