A Caritas intézményeibe látogatott a nagyváradi megyéspüspök

Külhoni – 2015. január 30., péntek | 11:50

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye területén fekvő Tasnádszántón, Tasnádon és Margittán tett látogatást január 28-án, szerdán Böcskei László megyéspüspök. Felkereste az Egyházmegyei Caritas Catolica létesítményeit, beszélgetett a gondozottakkal, a dolgozókkal – tájékoztat a Várad.org.

KÉPGALÉRIÁVAL – Klikk a képre!

A főpásztort körútján Rajna József Caritas-elnök, illetve Kiss Károly ügyvezető igazgató kísérték el. A délelőtti órákban Tasnádszántón Czier Tibor, a Caritas tasnádi kirendeltségének vezetője fogadta a vendégeket a településen felépített házigondozó-központban. A püspök elbeszélgetett a házigondozást végző szociális dolgozókkal, érdeklődött a tapasztalt nehézségekről, illetve az elért eredményekről. A Caritas munkatársai beszámoltak arról, hogy a más felekezetű, házi beteggondozásra szoruló embereknek még mindig fenntartásaik vannak irántuk, abból adódóan, hogy ez a római katolikus egyház által nyújtott szolgáltatás. Ennek ellenére lassan oldódnak a gátlások.

Böcskei László püspök ellátogatott egy házi beteggondozásban részesülő emberhez, hogy bátorítsa szenvedésének elviselésében, és abban, hogy fenntartások nélkül fogadja az egyháznak ezt a fajta szeretetmegnyilvánulását.

A körút a Szatmár megyei Tasnádon folytatódotts, ahol a főpásztor meglátogatta a kibővített és újonnan felavatott Boldog Bogdánffy Szilárd Idősek Napközi Otthonát. Az alkalmazottak elmondták az egyházi elöljárónak, hogy a sok nehézségek mellett – főleg a kis létszámú személyzet miatt adódnak – rengeteg a sikerélmény és az öröm. A főpásztor meggyőződhetett arról, hogy a húsz idős embert gondozó három alkalmazott, akik minimálbér ellenében dolgoznak, hivatásként élik meg mindennapi tevékenyséküket, becsületesen, keresztény szeretetről tanúságot téve látják el munkájukat.

Böcskei László fontosnak tartotta az idősekkel való személyes találkozást, ezért szobáikban felkereste őket, és egyenként mindegyiküket meghallgatta, bátorító szavakat mondott nekik, szentképpel ajándékozta meg őket.

Tasnádon két lakásban járt a főpásztor: megtekintette e a házi beteggondozó programot, és részt vett a betegek ellátásában, melyet az egészségügyi képzésben részesült szociális munkások nagy szeretettel végeznek.

Az egyházmegye szociális tevékenységének szempontjából igen fontos a helyi plébánossal és a plébániai közösségekkel való együttműködés is. Ahol az egyházmegye különböző szervein keresztül szociális létesítményeket működtet, fontos és hasznos a helyi plébános jelenléte, illetve a helyi egyházközség csoportjainak segítsége. Tasnádon Bodor Zoltán plébános rendszeresen ellátogat az idősek otthonába, ahol lelki támogatást nyújt azoknak, akik igénylik ezt.

A főpásztor délután Margittára érkezett, ahol a korszerű Szent Antalról elnevezett, illetve a régebbi alapítású Szent Margitról nevezett idősek otthonában tett látogatást. Miután egyenként elbeszélgetett a bentlakókkal, Böcskei László püspök az alkalmazottakat is meghallgatta, rákérdezett lelki és szakmai töltekezési forrásukra, sikereikre és gondjaikra.

A Szent Margit idősek otthonában egy maroknyi ember végez szinte emberfeletti, odaadó munkát az itt élő, huszonhat bentlakóval. Májernyik Mihály helyi plébános és az egyházközség ifjúsági, családos csoportjai igyekeznek lehetőségeikhez mérten segítséget nyújtani, szebbé és örömtelibbé tenni a betegség és az öregkor okozta szenvedésekkel terhelt hétköznapokat.

Mind az alkalmazottaknak, mint a bentlakóknak óriási türelemre van szükségük, előbbieknek a nehéz és kihívásokkal teli munkához, utóbbiaknak pedig öregségük és szenvedéseik elviseléséhez. A Caritasnak ugyanakkor sok támogatásra van szüksége, hogy ezt a diakóniaszolgálatot szakszerűen és keresztény módon tovább tudja folytatni, sőt fejleszteni, amikor az állami aparátus nemcsak hogy megvonja az anyagi forrásokat, de akadályokat is gördít az egyházi szociális intézmények tevékenysége elé.

A január 28-i látogatás alkalmával Böcskei László hangsúlyozni kívánta a tényt, hogy az egyházmegye számára mennyire fontos ezeknek az intézményeknek a működése. A látogatás egyben felhívás volt arra, hogy aki csak teheti, járuljon hozzá, és támogassa az egyház szociális tevékenységét, mert ez az egyik leglátványosabb és legeredményesebb formája a Krisztus által hirdetett felebaráti szeretetnek – olvasható Micaci Cristian nagyváradi pasztorális referens beszámolójában.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria