A cél visszatérni Jeruzsálembe – Harmadszor szerveztek életvédő konferenciát Pócspetriben

Hazai – 2019. november 15., péntek | 19:48

Életek az életért címmel harmadik alkalommal tartottak életvédő konferenciát november 9-én Pócspetriben, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvodájában, valamint a helyi katolikus templomban. A konferencián elhangzott előadások legfontosabb témája idén az ifjúság és az életvédelem kapcsolata volt.

A konferenciát a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Krisztus-hívők egyházmegyei jogú hivatalos társulása és a Magyarországi Billings Központ közösen szervezte. 

Az eseményt a Fília Ifjúsági Közösség Születés című táncjátéka nyitotta meg. Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Az élethivatásokra való nevelés feladatai a családban, az iskolában és a lelkipásztori gyakorlatban címmel tartott előadást. 

A püspök feltette a kérdést, hogyan definiálható az élethivatás. „Ha nagyon egyszerűen szeretném megfogalmazni, azt mondhatom, hogy élethivatás az, hogy az ember megtalálja a helyét ebben a világban, mégpedig azt a helyet, amit Isten szánt neki, és átadja magát annak a célnak, hogy ezt megvalósítsa.”

Isten okkal teremtett bennünket, s azt szeretné, hogy megtaláljuk az életben azt, amit tőle kaptunk. S ne csak megtaláljuk, de adjuk is tovább. Azonban senki sem képes egyedül megvalósítani önmagát abban a feladatban, amit Isten bízott rá – mutatott rá Bosák Nándor. – Életünkben épp ezért nagy szerepe van a környezetnek, valamint közösségi kapcsolatainknak.

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök előadásáról bővebben ITT olvashatnak.

A püspök előadását követően Bakti János, az Apagyi Sütőüzem Kft. tulajdonosa felszelte a Fília Ifjúsági Közösség előadásában is bemutatott 12 kilogrammos kenyeret, amely a magyarok kenyerének búzájából készült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felajánlásával.

Szenes István plébános, a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért közösség vezetője képekkel kísért előadást tartott Visszatérés Emmauszból Jeruzsálembe – Közös felelősségünk a felnövekvő nemzedékért címmel.

Gondolatait Ferenc pápa Christus vivit kezdetű (fiataloknak szóló) apostoli buzdítása ihlette, amelyben a Szentatya az emmauszi tanítványokról szóló evangéliumi szakaszt ajánlja az ifjúsággal foglalkozók számára vezérfonálul. Szenes István rámutatott: Isten keres minket. Megtestesült, s emberségében „bejárt egy belső utat, kríziseket élt meg az életében, kereste a küldetését. Ezáltal Isten egészen közel került az emberhez, s így mi magunk is odaléphetünk másokhoz, a kereső fiatalokat is megszólíthatjuk.”

Ahhoz, hogy küldetésünk gyümölcsözővé váljon, szükséges, hogy világosan lássuk a célt, illetve hogy milyen környezet segíti elő a fiatalok növekedését. Az egyik legfontosabb pedig, hogy önmagunkba tekintve megállapítsuk, alkalmasak vagyunk-e arra, hogy Jézus rajtunk mint kísérőkön keresztül elérje az ifjúság szívét.

A felnövekvő nemzedék is az emmauszi útnak, az önmagukra találás útjának elején jár, miközben megélik a sötétséget és próbálkozásaik megannyi kudarcát. Sebződnek és sebeznek. „A mi feladatunk, hogy az ifjúságot az emmauszi úton vezessük. A végső cél pedig Jeruzsálem. Hogy eljusson abba a közösségbe, ahol fejlődhet, növekedhet, ahol eljuthat ahhoz, akit felismert. Az egyik legfontosabb üzenet pedig, amit át kell adni az útkereső fiatalnak: Szeretlek úgy, ahogy vagy.”

Szenes István előadásáról bővebben ITT olvashatnak.

Ebéd után szekcióülések következtek. A jelen lévő lelkipásztorok vezetésével négy csoport alakult, melyekben két fontos kérdést vitattak meg a résztvevők: hogyan lehet létrehozni, elmélyíteni a tanítás és a közösségi élmény közti harmóniát, s ki hogyan tudna hozzájárulni a maga területén az ifjúság útjához Emmauszból Jeruzsálembe.

A szekcióülések után Fodor Ákos belgyógyász-szakorvos Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében címmel tartott előadást.

Az 1950-es években úgy definiálták az egészséget, mint a teljes biológiai, pszichológiai, szociális jólét állapotát. Idővel azonban az egészséggel foglalkozó szakemberek rájöttek arra, hogy az egészségünkhöz hozzátartozik a társadalomban, a családban betöltött szerepünk milyensége, a céljaink elérése és a nehézségeinkkel, kudarcainkkal való megküzdés folyamata. Az egészség olyan állapot, amikor a személy teljesnek, egésznek érzi magát.

Fodor Ákos belgyógyász-szakorvos előadásáról ITT olvashatnak bővebben.

Az előadás után a Fília Ifjúsági Közösség ifjú tagjainak megható, olykor humoros tanúságtétele következett, majd az első fíliás generáció tagjai, Papp Tamás mátészalkai káplán, Récsei Márta belgyógyász és a Szűrös házaspár beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők. Arról vallottak, hogyan segíti útjukat a mai napig az az ajándék, hogy egykor a közösséghez tartoztak.

A konferencia az Életre szóló szeretet (ÉSZ) program részletes bemutatásával folytatódott, amelyet Wachalné Tóth Angéla védőnő és Hollósy Tibor pedagógus ismertetett. A program fiatalokkal foglalkozó szakemberek és a szülők számára kíván segítséget nyújtani nevelési feladataik teljesítéséhez, különös tekintettel a rájuk bízottak élethivatásának felismerésére, elfogadására és megélésére vonatkozóan. A program elsősorban a középiskolás korosztályt célozza meg, de hasznos tudást nyújt főiskolás, egyetemista fiatalok számára is.

Az Életre szóló szeretet (ÉSZ) programról bővebben ITT olvashatnak.

Az életvédő konferenciát szentmise zárta. Szenes István az elhangzott evangéliumi szakaszra (Lk 20,27–38) vonatkozóan felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szentírási rész valójában az életvédelemről szól, hiszen az örök életről tanít.

„Ha nem hiszünk a feltámadásban, egészen bezárjuk magunkat ebbe a földi életbe, s megromlanak az emberi kapcsolataink. Ha nem hisszük, hogy van feltámadás, az anyagi dolgokhoz való viszonyunk is torzul, változik. S persze, ha nincs feltámadás, akkor nincs erkölcsi rend. De ha hiszünk abban, hogy van feltámadás, akkor minden elkezd élni körülöttünk – mondta Szenes István. – Akkor van emberi méltóság, hűség, tiszta szerelem, s úgy tudunk dönteni az életünkről, hogy azt nézzük, Isten mihez adott képességet, mire hív. Ezért mindent érdemes feladni és megragadni, mert ez a boldogság. Ha van feltámadás, akkor érdemes elhasználódni ezen a földön a szeretetben, s akkor nem kell elhasználódnunk a szeretetlenségben.”

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria