A család lesz a központban a Jezsuita Szigeten – VIDEÓVAL

Megszentelt élet – 2014. szeptember 11., csütörtök | 10:55

A Jezsuita Szigeten idén a vatikáni püspöki szinódushoz kapcsolódva a család áll a fókuszban. Előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett filmvetítések, interaktív mesekönyv-bemutató, kiállítás, valamint koncertek és táncház is szerepel a gazdag programban.

A többéves hagyománnyal rendelkező Jezsuita Sziget minden évben egy különösen aktuális témára irányítja a figyelmet. Idén a püspöki szinódushoz kapcsolódva a család kerül a fókuszba.

A programsorozat módszertanilag is színesnek ígérkezik: előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett interaktív mesekönyv-bemutatót, kiállítást, valamint koncerteket és táncházat is tartanak szeptembertől decemberig. A témát audiovizuális, irodalmi és tudományos oldalról is megközelítik – írják tájékoztatójukban.

A programot nyitó kerekasztal-beszélgetésben Mi segíti igazán a családot, hogy boldog otthon legyen? címmel házaspárok – Keresztes Ilona és Mohay Tamás, Palóczné Kovács Beáta és Palócz Zsolt, Tereza Worowska és Dénes István, Zöldyné Szita Zsóka és Zöldy Pál – vallanak arról, hogyan sikerült a kérdésben megfogalmazott célt megvalósítaniuk.

A Filmklub a családról keretében elsőként Hirokazu Koreeda Anyátlanok című filmjét vetítik, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes vezetésével, Mispál Attila filmrendező tanár, Csáki-Pallavicini Zsófia gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus részvételével.

Mit várhatunk a szinódustól? címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek Török Csaba teológus, Vértesaljai László SJ és Sajgó Szabolcs SJ részvételével.

Család és egészség címmel tudományos, ugyanakkor interaktív eszmecserére kerül sor, a család egészségügyi és lelki védőfaktor-szerepéről beszélnek Beöthy Tamás jezsuita szerzetes, illetve egészségügyi szakemberek: Bicsák Ágnes orvos, Jung Csilla pszichológus, Palicz Tamás orvos.

Nem pusztán helyszíni eseményeket kínálnak, hanem a Jezsuita Sziget idejére és röviddel már azt megelőzően is a honlapukon létrehoznak egy interaktív felületet, ahova családdal kapcsolatos tartalmakat töltenek fel, továbbá moderált csevegést folytatnak az érdeklődőkkel. Követhetők a Facebookon is, ahol szívesen fogadják a véleményeket.


További információkat a Párbeszéd Háza honlapján találhatnak az érdeklődők.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria