A családról tanácskoznak az európai és afrikai püspökök Mozambikban

Kitekintő – 2015. május 27., szerda | 17:10

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Afrika és Madagaszkár Püspöki Konferenciáinak Szimpóziumával (SECAM) közösen a család témájáról rendez szemináriumot a mozambiki Maputóban május 28. és 31. között.

A család öröme című tanácskozást megelőzően a két szervezet több találkozót szervezett a két földrész püspökei számára abból a célból, hogy erősödjön a szeretetközösség és az együttműködés, közösen gondolkodjanak az egyház előtt álló nagy kihívásokról.

A püspökök Ferenc pápa apostoli buzdításának fényében a családdal kapcsolatos kérdésekről tanácskoznak majd, kapcsolódva azokhoz a kérdésekhez, amelyeket a családszinódus 2015. októberi közgyűlése is megvitat. A szeminárium végén a püspökök záróüzenetben rögzítik megállapításaikat.

Az európai és afrikai püspökök szemináriumának célja, hogy vizsgálat alá vegyék a családot, az evangelizáció főszereplőjét, amelynek ugyanakkor szüksége van arra, hogy evangelizálják. Beszélnek majd a családdal kapcsolatos antropológiai, társadalmi és egyházi kihívásokról; a család szenvedéseiről és örömeiről; a püspökök azon küldetéséről, hogy hirdessék a család evangéliumát; arról, hogy mi a szerepe az egyháznak és a püspöknek a társadalommal és az egyes államokkal való párbeszédben a család témájában.

A tanácskozást Gabriele Mbilingi angolai püspök, a SECAM elnöke és Erdő Péter bíborosnak, a CCEE elnökének képviselője vezeti, a vendéglátó Lucio Muandula érsek, a mozambiki püspöki konferencia elnöke lesz.

A találkozó programjáról a CCEE és a SECAM honlapjáról tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: CCEE.eu

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria