A Csanádi Egyházmegye alapításának 990. évfordulóját ünnepelték Nagybecskereken

Külhoni – 2020. szeptember 28., hétfő | 19:20

Az ősi Csanádi Egyházmegye alapításának évfordulóját idén – a járványügyi előírásoknak megfelelően – szerény körülmények között ünnepelték Nagybecskereken szeptember 24-én. Német László megyéspüspök vezette az ünnepi szertartást.

990 év kötelez minket, hogy történelmet írjunk az ősi Csanádi Egyházmegye ezen részében – mondta homíliájában Német László SVD megyéspüspök, aki rövid történelmi áttekintést nyújtott a Szent István alapította egyházmegyéről, majd az egyházmegye védőszentje életpéldájáról beszélt, aki kitűnően írt és prédikált latinul.

Szent Gellért mélyen hívő volt, aki élete során nyitottan állt mindahhoz, amit Isten kért tőle. Hihetetlenül hosszú „véletlenek láncolata” követte egymást életében, melyet Isten akaratának tekintett és akként is fogadott. Szerette a békét és a csendes elmélkedést, de amikor Szent István kinevezte püspöknek, és rábízta a Csanádi Egyházmegyét, megszervezte az első iskolákat, plébániákat alapított, hirdette a keresztény hitet, amiért később vértanúhalált halt – hangsúlyozta a főpásztor.

„Kérjük Istent, hogy Szent Gellért közbenjárásával védjen meg bennünket a koronavírus-járványtól; imádkozzunk a gyermekekért és fiatalokért, valamint tanáraikért. A jelenlegi helyzetben még két csoportot szeretnék külön kiemelni és imádkozni értük: azokat, akik a járvány miatt váltak munkanélkülivé és az egyedül élőkért. Hordozzuk őket imáinkban, de személyes jelenlétünkkel, lehetőségeinkhez mérten segítsük őket tevőlegesen is” – zárta beszédét a megyéspüspök.

A Nagybecskereki Egyházmegyében hagyományosan szeptember 24-én tartják a kollégiumok közös tanévnyitó szentmiséjét. Idén, annak ellenére, hogy a járvány felülírta ezt az eseményt, a Szathmáry Karolina Kollégium és az Emmausz Fiúkollégium növendékei szép számban megjelentek nevelőikkel együtt az ünnepi szentmisén, amelyet a főpásztor mutatott be oltártestvéreivel együtt.

Szent Gellért képe előtt állt az ereklye, amely előtt idén csak főhajtással vagy egy rövid fohásszal fejezték ki tiszteletüket a nagybecskerekiek.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria