A dachaui lágerben elhunyt Girotti atya boldoggá avatása

Ferenc pápa – 2014. április 24., csütörtök | 9:54

A szerdai általános kihallgatáson Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy április 26-án a piemonti Alba településen boldoggá avatják Giuseppe Girotti domonkos atyát, akit hit elleni gyűlöletből öltek meg a dachaui náci táborban – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

„Hősies keresztény tanúságtétele és vértanúsága sokakban keltse fel a vágyat, hogy egyre jobban csatlakozzanak Jézushoz és az evangéliumhoz” – mondta a pápa.

A Szentatyát Giovanni Coppa bíboros, Alba szülötte képviseli a szertartáson.

Giuseppe Girotti egyike volt a dachaui táborban meghalt 1500 papnak. 1905-ben született az észak-olaszországi Alba településen, nagyon szegény családban. 1930-ban szentelték pappá a domonkos rendben. Jeruzsálemben, majd Rómában tanult; később Torinóban tanított szentírást. 1939-ben felfüggesztették az oktatói munka alól antifasiszta nézetei miatt. A rezsim megfigyelés alatt tartotta, közben egy domonkos kolostorban élt. 1943. szeptember 8. után, amikor a németek megszállták Olaszországot, a zsidók helyzete drámaivá vált. November 30-án egy rendelet következtében megkezdték a zsidók letartóztatását és internálását. XII. Piusz a katolikusokat a zsidók segítésére és megmentésére szólította fel. A nácifasiszta rendőrség hamis telefonjának következtében, amelyben arra kérték Girotti atyát, hogy kísérje el egy zsidó professzor egyik gyermekét édesapja házába, elhagyta a domonkos kolostort, ahová soha nem tért vissza.

1944. október 9-én Dachauba került. Erkölcsi és lelki erőt a Biblia olvasásából merített, amelyet egy lutheránus tiszteletestől kapott. Decemberben járvány tizedelte a tábor lakóit; Girotti nem tudott ellenállni, legyengült. Karcinómát, a rák egy fajtáját diagnosztizálták nála. Váratlan halálát egy injekciónak tulajdonítják. Utolsó szavai az Jelenések könyvéből vett idézet volt: „Jöjj, Úr Jézus!”

1945. április 1-je volt, húsvét napja. Egy ismeretlen kéz fekhelyére ceruzával a következőt írta: Szent Giuseppe Girotti. A dachaui nyilvántartásba letartóztatásának okaként a zsidók segítése szerepelt. A leitenbergi közös sírban temették el.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria