A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ötmillió forinttal járult hozzá a szegények megsegítéséhez

Hazai – 2020. április 3., péntek | 13:24

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett, március 15–22. között zajló tartósélelmiszer-gyűjtés a jelenlegi egészségügyi helyzet, a korlátozások és a szentmiséket érintő rendelkezések miatt átalakult, és főként pénzadomány-gyűjtés formájában folytatódik.

„A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetén keresztül a rendelkezésünkre álló keretből ötmillió forintot különítettünk el tartósélelmiszer-csomagok készítésére a rászorulók megsegítése céljából. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az adományok kiosztását ne az idős önkénteseink végezzék, hanem a fiatalok, így nekik is alkalmuk van tanúságot tenni a hitükről. Keressük a lehetőségeket, hogy együttműködve a polgári hatóságokkal segítségére legyünk a nélkülözőknek, rászorulóknak.

Továbbá elindult a Karitatív Tanács 1357-es adományvonala, valamint a Segítünk egymásnak weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani. Kiemelten fontos ezen a területen is a testvéregyházak összehangolt közös szolgálata” – fogalmazott az egyházmegyei sajtó kérdésére Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Mészáros László egyházmegyei karitászigazgató elmondta: az egyházmegyétől kapott ötmillió forintból minden karitászcsoport egyenként 120 ezer forint támogatást kapott, az önkéntes munkatársak ebből vásárolták meg a tartós élelmiszert a rászoruló családok és a nehéz sorsú egyedülálló emberek részére. Mint mondta, nagyon hálásak a döntéshozóknak az adományért, nagy segítséget jelent ebben a krízishelyzetben. Most az a tapasztalat, hogy sokkal többen fordulnak a szervezethez segítségért, hiszen sok családban megszűnt a rendszeres jövedelem.

Az idei év más lehetőségeket hozott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász számára is. A vetőmagcsomagok elkészítésében korábban a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium diákjai segítettek, jelenleg, a rendkívüli helyzet miatt sem a diákokra, sem az időskorú önkéntesekre nem számíthatnak. Ebben az évben tehát a karitatív szervezet szolgálatára voltak az Ajakon működő Caritas Junior önkéntesei, segítve ezzel az időseket abban, hogy otthon maradhassanak. A fiatalok 400 családnak készítettek személyre szóló vetőmagcsomagot.

Köszönet illeti a füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítványt is, amelytől az országos karitászszervezet 10 mázsa vetőborsót és 10 mázsa vetőbabot kapott. Ebből a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye családjai is részesültek.

Adományozási lehetőségek:

A Karitatív Tanács a 1357-es adományvonalon hívásonként 500 forint támogatást kap, valamint a Segítünk egymásnak weboldalon önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani.

További pénzadományokat fogadnak a Karitász adománygyűjtő oldalán azonnali bankkártyás fizetés formájában vagy átutalással a 12011148-00124534-00100008 bankszámlaszámon.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria