A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye búcsúja Máriapócson – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. július 28., hétfő | 18:40

A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye búcsúját 1996 óta minden évben július utolsó vasárnapján tartják Máriapócson. A korábbi évekhez hasonlóan idén is több ezer zarándok érkezett a kegyhelyre – tájékoztatta szerkesztőségünket a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye Sajtóirodája.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A július 26-án, szombaton este megérkezett zarándokok szentmisén és szentségimádáson vettek részt, majd éjszakai virrasztással várták a búcsúi napot. Vasárnap a hajnali óráktól kezdve ismét folyamatosan érkeztek a zarándokok.

Az ünnepi szentmisén Bosák Nándor, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöke köszöntötte a zarándokokat, a homíliát pedig Veres András szombathelyi megyéspüspök mondta.

A kőből épült templomokat időnként fel kell újítani. Mi, hívő emberek megújítjuk-e időnként lelkünk templomait? – tette fel a kérdést szentbeszéde elején a főpásztor. – Napjainkban nem fordítunk elég nagy gondot erre – mutatott rá Veres András, majd Antoni Gaudí spanyol építészt, a már több mint száz éve épülő barcelonai Szent Család-templom tervezőjét idézte: „Addig él a nemzet, amíg épül a templom.” 

Átvitt értelemben fontos üzenet ez mindannyiunk számára – emelte ki a püspök –, hiszen addig épül a nemzet, amíg a hívő emberek a lelkükkel is építik a templomot, amíg a tiszta erkölcs, az ember számára egyedül élhető emberi élet újra és újra lendületet vesz. A kőtemplomokat viszonylag gyorsan újjá lehet építeni, mint ahogyan ez tapasztalhattuk az elmúlt évtizedekben. A lelkek templomait illetően nehezebb a helyzet. A lelki templomok pusztítása ma is folyik, hiszen Európa-szerte több parlamentben próbálnak olyan életellenes törvényeket áterőszakolni, amelyek a kezdődő vagy a lenyugvó emberi életet akarják elpusztítani. Láthatjuk, milyen rendszeres, tudatos manipulációval próbálják a házasság szentségét és a családi életet is gyengíteni. Mindezt nekünk, keresztényeknek észre kell vennünk. Mert nem az a legnagyobb probléma, hogy a nem hívő emberek pusztítják az emberi életet, nem vesznek tudomást a házasság szentségről és a családi életről, hanem hogy a hívő emberek is így gondolkodnak és így cselekszenek. 

Az őskeresztények tulajdonságait kell magunkban hordoznunk, akik egyéni és közösségi életükben másként éltek, mint a ma embere. Nem szabad a korhoz hasonulnunk, amely az evangélium szellemével szemben halad. Nekünk, hívő embereknek minden igyekezetünkkel Isten országát kell építenünk itt a földi életben. Nem véletlenül mondta Ferenc pápa, hogy ne legyünk íztelen, sótlan keresztények, hanem legyen életünknek evangéliumi íze, krisztusi illata. A pápa arra is figyelmeztet, hogy minden hívő ember legfőbb törekvése az kell, hogy legyen, hogy a földi életben a földi társadalmat az evangélium szellemében építse. Menjünk ki az emberek közé. Az önmagával foglalkozó Egyház ugyanúgy jár, mint a bezárkózó ember: testileg és lelkileg elsorvad – idézte a Szentatya szavait Veres András.

Ma Isten országának építése nagy kihívás minden keresztény számára. Isten országa olyan, mint a földbe rejtett kincs, amiért az embernek mindenét oda kell adnia (Mt, 13,44) – utalt a vasárnapi evangéliumra a szónok. – De vajon így gondolkodik ma erről a keresztény ember? Mit jelent Isten országát építeni? Jézus Krisztus evangéliuma szellemében megtartani a tízparancsolatot, és a „nyolc boldogság” értelmében élni életünket egyénileg és közösségben egyaránt. Mert minden ember boldog akar lenni, csak sokan azt nem veszik tudomásul, hogy nincs más út, mint az Isten útja.

Ma minden baj forrása, hogy az emberek Isten nélkül akarnak boldogok lenni. A teremtő Isten nélkül az ember mint Isten teremtménye nem tud, nem lehet boldog. Ebben kellene korunk gondolkodását megváltoztatni, kezdve a saját gondolkodásunkkal, hogy belássuk azt, amit csak kevesen látnak be: Isten országa építhető ebben a földi életben, de nem a mi gondolatunk szerint, hanem ahogyan a minket boldogságra teremtő Isten mutatja számukra – hangsúlyozta a szombathelyi püspök.

Imádkozzunk a Szűzanyához azért, hogy a világ gondolkodása meg ne mételyezze a mi gondolkodásunkat, valamint szeretteink, családtagjaink közül és a társadalomban minél többen felismerjék, hogy az az út, amit Isten nélkül járnak, nem vezet sem földi, sem örök boldogságra. Tegyünk tanúságot a munkahelyünkön, családi környezetünkben, a társadalmi élet minden színterén Jézus evangéliuma mellett – kérte homíliája végén Veres András püspök Máriapócson, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye búcsúján, július 27-én.

 

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria