A dél-arábiai apostoli helynök Jemen súlyos humanitárius helyzetéről nyilatkozott

Kitekintő – 2017. június 9., péntek | 12:19

Jemen egyes részein katasztrofális a helyzet, még ha jelenleg nem is lehet átfogó képet alkotni, mert nehéz bejutni az országba és hiteles információkhoz jutni, amelyeket nem szűr meg a propaganda – tájékoztatta az AsiaNews katolikus hírügynökséget Paul Hinder prelátus, dél-arábiai apostoli helynök.

A helynök az arab ország humanitárius helyzetét értékelve elmondta, hogy olyan, mintha elfelejtették volna ezt az országot, csak a tájékoztatás síkján lehet hallani róla, pedig sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. A szemben álló felek egyike sem mondható ártatlannak, mindkét oldalon vannak jogsértések. A harcok árát a polgári lakosság fizeti meg, melyet magára hagytak, elfelejtettek.

2015 januárjától Jemen véres belső konfliktus színhelye, melyben az egykori szunnita elnök, Abdrabbuh Manszúr Hadi hívei állnak szemben a síita húti lázadókkal, akiket Irán és a libanoni Hezbollah támogat. 2015 márciusában egy szaúd-arábiai szervezésű rajtaütés keltette fel az ENSZ figyelmét, mert a harcokban gyermekeket is megöltek. Az elmúlt két évben nyolcezer embert gyilkoltak meg, negyvennégyezer a sebesültek száma, hárommillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. A háború miatt hétmillió ember, a lakosság több mint egynegyede éhezik, az országban tízpercenként meghal egy öt év alatti gyermek, és Jemen egészségügyi ellátásának nagy része összeomlott.

Súlyosbítja a helyzetet a kolerajárvány, mely valódi szükségállapotot okozott az országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint hetvennégyezer esetet regisztráltak, hatszázöten meghaltak, negyven százalékban gyermekek. Ha nem lépnek közbe sürgősen, akkor a betegek száma hamarosan eléri a háromszázezret. Egyre több a beteg kisgyermek, és a kórházak nem győzik az ellátást.

„Jemen lakosságának kilencvenkilenc százaléka muszlim – magyarázta Paul Hinder prelátus, dél-arábiai apostoli helynök –, és mi mindenkiért imádkozunk. Nemcsak az egyes emberekért mondunk imát, hanem az egész közösségért. Nemrég az abu-dzabi plébánia meglátogatása során arra kértem a híveket, hogy mi, keresztények imádkozzunk egész Jemen békéjéért.”

Vannak magánszemélyek és szervezetek, melyek anyagi segítséget nyújtanak, de a fő probléma a támogatás szétosztása. Az Egyház kész segíteni, de a helyzet most nagyon nehéz, és óvatosnak kell lenni. Az Egyház folytatja csendes segítő tevékenységét. Továbbra is fontos az imádság és az érdeklődés ébren tartása – hangsúlyozta Paul Hinder prelátus, dél-arábiai apostoli helynök a jemeni humanitárius helyzetről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria