A Duna Palotában látható idén a betlehemijászol-kiállítás

Kultúra – 2018. december 16., vasárnap | 14:28

A budapesti Duna Palotában látható idén a betlehemijászol-kiállítás, amely A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) felhívására érkezett és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat mutatja be január 6-ig.

„Az alkotók szabadsága határtalan volt, amit a felhasznált anyagok gazdagsága, valamint a műfajok sokszínűsége is alátámaszt” – mondta Bába Szilvia, a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója a pályázatra érkezett alkotások díjátadóján december 11-én.

A pályázatra olyan, természetes alapanyagok felhasználásával készült műveket nyújthattak be a nevezők, amelyek a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázolják, a betlehemezés népszokásait örökítik meg vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, mint például a karácsonyfadíszek, ünnepi terítékek, Mária-medálok, karácsonyi ajándéktárgyak. A bibliai történethez szorosan ragaszkodó művek mellett a betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotásokat is vártak, amelyek készítésénél figyelembe vették azokat a problémákat, amelyek megválaszolásában a „karácsony titka” segíthet – idézte fel az AMKA pályázati felhívását Nagyné Varga Melinda, a fővárosi önkormányzat főosztályvezetője.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke kiemelte, az IPOSZ és az AMKA olyan hagyományt teremtett ezzel a kiállítással, amellyel egyik legrégibb és legkedvesebb nemzeti hagyományunkat ápolhatjuk, lehetőséget adva a legkiválóbb magyar kézművesek számára, hogy betlehemi témájú alkotásaikat megismerhesse a közönség.

Az IPOSZ elnöke elmondta, hogy az idei felhívásra több mint 150 magyarországi és határon túli kézműves nevezte be alkotásait, és 142 alkotó mintegy 300 művét válogatta be a szakmai zsűri a 25. alkalommal megrendezett kiállítás anyagába. Németh László hangsúlyozta, hogy figyelemre méltó a pályázók széles köre, hiszen a nevezők között voltak népi iparművészek, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotók, iparművészek, valamint diákok, nyugdíjasok, óvodai és iskolai közösségek, családok, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek is.

Szimbolikus értékűnek tartom, hogy ennek a nagy múltú kiállításnak a Duna Palota ad otthont, a Magyarság Házának támogatásával, hiszen a betlehemállítás és a betlehemezés az egész Kárpát-medencében a legismertebb és legelterjedtebb néphagyományok közé tartozik – fűzte hozzá Németh László.

Forrás: MTI

Fotó: Magyarság Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria