A Fájdalmas Anya búcsúját ünnepelték Egerben

Hazai – 2018. szeptember 19., szerda | 11:37

Szeptember 16-án tartották Egerben a Fájdalmas Anya nagy múltú búcsúját az egykori szervita templom udvarán. Az ünnepi szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be.

„Annak az istenszülő Máriának, akit gyakran a »boldogságos« jelzővel illetünk, a mai napon a fájdalmaira nemhogy emlékezünk, de még ünnepeljük is” – mondta beszédében Kiss-Rigó László, hozzátéve, hogy ez ellentmondásnak, paradoxonnak tűnhet.

„A Megváltó édesanyjának lenni nagy megtiszteltetés, és látszólag diadalmenet, a valóságban azonban számos gyötrelem, szenvedés kísérte életét” – tette hozzá a főpásztor. A szentírási történetek alapján példának hozta a fogantatás körüli kérdéseket, amikor azt találgatták, vajon ki a gyermek apja; de megemlítette a betlehemi megalázottságot, a nélkülözést, később az Egyiptomba való menekülést és végül Jézus kínhalálát, amelyet Máriának végig kellett néznie.

A megyéspüspök kiemelte: az ember a rosszat elfelejti, a jónak örül. Mária nem úgy értelmezte élete során, hogy el kell feledni az eseményeket: megélte a fájdalmakat, és mégis boldog volt. Jézus szavait igazolta ezzel: „Boldogok, akik sírnak, mert vigasztalást nyernek.”

A búcsúi szentmise a környékbeli utcákon tartott körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria