A fehérgyarmati templom felszentelésének kétszázadik évfordulóját ünnepelték

Hazai – 2016. október 6., csütörtök | 9:00

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmat egyházközsége szeptember 25-én búcsúi szentmisével ünnepelte a Szent Péter és Pál-templom felszentelésének kétszázadik évfordulóját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be Schönberger Jenő szatmári püspök, Heidelsperger István mátészalkai plébános, szatmári esperes, Ruszki Gábor, Márku János, Bodnár Imre korábbi fehérgyarmati plébánosok, Eiben Tamás káplán, Papler Pál pálházi plébániai kormányzó, Kovács Róbert görögkatolikus parókus, valamint verbita szerzetesek koncelebrálásával.

Palánki Ferenc prédikációjában – a Szentírás vasárnapja alkalmából – a Biblia befogadásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott: amikor a Szentírást olvassuk, halljuk, megtapasztaljuk Jézus jelenlétét, és észrevesszük a köztünk jelen lévő Istent. A megyéspüspök kiemelte: aki az Isten által kijelölt úton kezd járni, annak megváltozik az élete, cselekvővé válik. Ha megvalósítjuk Isten terveit, életünk üdvösségtörténet lesz.

A szentmisén négy fiatal a bérmálás szentségében részesült. A jubileumot megelőző háromnapos verbita missziós szolgálat lezárásaként megáldották a missziós keresztet.

A fehérgyarmati Szent Péter és Pál-templomot az építtető, Klobusiczky Péter szatmári megyéspüspök, későbbi kalocsai érsek szentelte fel 1816. szeptember 25-én.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria