A Fekete Mária-kegykép ünnepe Sopronbánfalván

Hazai – 2016. augusztus 30., kedd | 17:22

A sopronbánfalvi Mennyek Királynőjének szentelt volt pálos és kármelita templomban augusztus 26-án hagyományteremtő céllal, első ízben tartották meg a pálosok patrónája, a Fekete Mária kegyképének ünnepét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lengyelországi Jasna Góra („Fényes Hegy”) elnevezésű dombtetőn 1382-ben alapított kolostort tizenhat magyar pálos szerzetes. Az ott őrzött, Fekete Madonnának is nevezett ikont Opuliai László herceg – Nagy Lajos király rokona –, a későbbi lengyelországi helytartó ajándékozta a lengyel kegyhelynek, ahol már a 15. század elején tartottak zarándoklatokat. Mivel a pálos rendi feljegyzés szerint a częstochowai Fekete Madonna-kegykép mintájára készült sopronbánfalvi Fekete Mária-ikont a pálosok már 1483-ban a jelenlegi templom helyén épült kápolnába hozták, így az a częstochowai kegykép egyik legkorábbi másolata. A történelem viharait megélt, többször megmenekített kegyképhez már ebben az időszakban és a későbbiekben is köthetők zarándoklatok.

A pénteken 17 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa a Márianosztráról érkezett Borsos József pálos szerzetes volt, aki mellett öt soproni plébános, köztük Németh Attila koncelebrált. A szentmise előtt a sopronbánfalvi kórus lelki ráhangolódásként Mária-énekeket adott elő, majd Pálmai Árpád karnagy, az Esztergomi Hittudományi Főiskola egyházzenetanára tartott elmélkedést. Meghívott vendég volt Körmendy Adrienne krakkói főkonzul, aki utólag közbejött állami kötelezettsége miatt levélben tolmácsolta üdvözletét. Az ünnepi szentmisén részt vett Sopron város polgármestere, Fodor Tamás is.

Homíliájában Borsos József arról beszélt, hogy Isten által szeretetből teremtett világunkban, a tudás fájára felkapaszkodva elhatalmasodott a gőg, az ember saját akaratának dominanciája. Azzal, hogy a Szűzanya elfogadta Isten akaratát, ő volt az, aki e földre visszahozta, s minden ember számára elérhetővé tette Teremtőnk végtelen szeretetét. Az Isten Szent Fia által küldött Szentlélek befogadásával örömteli lesz életünk, s a szeretet szétsugárzásával már e földön megérezhetjük az igazi boldogságot. Oltárról vehető ajándékként Krisztus Szent Testének vételével a hitet nemcsak megtartva, de abban megerősödve reményünk valósággá válik: az örök élet várományosai lehetünk.

A szentmise végén Németh Attila köszönetet mondott elsősorban Borsos Józsefnek, de minden résztvevőnek is, és felolvasta a krakkói főkonzul üdvözletét.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria